iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Традиционен народен събор край манастира над Гигинци – снимки

Тродиционният народен събор край манастира „Св. св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян" над брезнишкото село Гиници събра хиляден народ днес. Сред гостите беше и премиерът  Бойко Борисов.
 
Освен монасите от манастирското братство игуменът архимандрит Евгений и йеромонах Никанор, да срещнат премиера бяха дошли областният управител на Перник Иво Петров, депутатите Ирена Соколова и Владислав Димитров, заместниците на губернатора Георги Шарлачки и Радослав Йорданов, кметът на Перник Росица Янакиева и нейният заместник Иванчо Христов. С премиера беше и министърът без портфейл Божидар Димитров.
 
В България няма духовна криза - вижте всичкия този народ, каза министър-председателят и допълни: затова помагаме на манастири и църкви от православието. През тази година Министерски съвет е заделил 60 000 лв. за светата обител над Гигинци. Досега държавата е дала близо половин милион за възстановяването на манастира. Вложените средства в грандиозната строителна дейност са над милион.
 
"С тея попове се запознах още като  кмет на София. Дойдоха за тия павета, дето ги виждате тука и им ги дадохме. Това, което са пожелали да тоя момент, всичко сме осигурили, каза като приветствие премиера. Правиме манастира за вас, за нас и за началника горе, щото ни гледа, каза още Борисов.
 
В характерния си стил Борисов обеща до ноември манастирът да бъде завършен. В същото време на кмета на Перник каза, че не се превеждат обещаните средства за ремонта на театралната зала, защото няма пари.
 
В сряда ще предложа мерки, от които народа ще остане доволен, обяви пред журналистите и ги посъветва да не обръщат внимание на Станишев и социалистите, защото половината били за затвора и сбъркали 1 май с 1 април.
 
Премиерът се възползва от случая и поговори десетина минути на ухо с монахът Никанор, който в предната си битност е бил финансов брокер, но не сподели дали са коментирали икономическата криза.
 
Концерт на събора изнесе народният певец Илия Луков. А най-дългото хоро, продължило повече от 20 минути, поведе пернишкият губернатор Иво Петров.
 
Манастирското братство подари на премиера евангелие и две икони с поръката да ги пази в кабинета си,  да  управлява умно и да взема добри решения.
 
Традиционният народен събор на поляните край манастира над Гигинци се прави на 2-ри май от времето на социализма, когато след манифестацията за деня на труда народът се събирал там на ядене и пиене. Традицията не се прекъсна и сега хората идват на празника без никой да ги организира.
 
За отличния ред и организация се погрижиха служители на Областната дирекция на МВР в Перник под личното ръководство ва директора Диян Нанов.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.