iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Целуват ръка на Борисов като на поп

Православният канон повелява при среща със свещенослужител всеки християнин да му целуне ръка и да поиска благословение. Това правило отдавна е забравено и напълно пренебрегвано. За сметка на това обаче много хора дошли на народния събор на поляните край Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян" над Гигинци вчера се впускаха да целуват ръка на дошлия там министър-председател Бойко Борисов, вместо на игумена архимандрит Евгений и на йеромонахът Никанор.
 
Нетърпеливи фенки и екзалтирани баби пресрещаха Борисов на чакъления път, водещ към обителта.
 
"Какъв ми е красавец само! Дойдох да го пипна", подскачаше влюбено пенсионерката Станка Михайлова.
 
Премиерът се снима 37 пъти със симпатизанти (предимно от нежния пол). В повечето случаи Борисов сам придърпваше някоя девойка с въпроса "Искаш ли да се снимаш с мен?". След което добавяше: "В кой апарат да гледам? Това ми е най-големият проблем."
 
Повечето го снимаха с мобилни телефони. "Всеки млад има разузнавателно средство в джоба", пошегува се Борисов.
 
Охраната му едва смогваше да му проправи път. Смут сред свитата на Генерала предизвика облечен в червена тениска фен на Генерала. "Обичам те, Бойко. Дай да ти стисна ръката", извика той и понечи да го прегърне. "Добре, де, ама не ти подхожда с тая червена фланелка", смъмри го шеговито министър-председателят. Човекът прие забележката сериозно и тутакси се съблече гол до кръста. Но прегръдка не получи.
 
Хората подмятаха, че Борисов е дошъл на свято място точно на Борисовден - на 2-ри май Българската православна църква чества деня на св. цар Борис Покръстител. Но вместо да почерпи, монасите бяха приготвили за него почерпка като за премиер. От ноември миналата година в манастира не се готви с месо, както е в много от Атонските манастири. За Борисов обаче правилото беше нарушено - имаше две опечени агнета, салати и курбан чорба. Борисов опита от всичко по малко и вкуси само една лъжица от манастирското мляко, с което монасите го поканиха за празника лично при среща с него в Министерския съвет.
 
Като приветства събралия се народ с „Наздраве", Борисов поръча, който пие да не сяда зад волана после.
 
Премиерът Бойко Борисов помага на този манастир и е поел ангажимент да продължи да помага, за да го завършим - с тези думи приветства високия гост игумена на светата обител архимандрит Евгений. Дай Боже Дявола да не тури крак на това доро начинание - да завършим манастира, който да е огнище на вярата, на народността и да не увяхва нашата вяра, каза още игуменът.
 
Кой знае, каква ли ни е вярата като се кланяме на Бойко, а не на „началника горе", както той нарече Господ, може би спазвайки третата Божа заповед „Не изговаряй напразно името на Господа, твоя Бог". Но пък първата гласи: „ Аз съм Господ, Бог твой; да нямаш други богове освен Мен".
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.