iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В РИОКОЗ Перник все още чакат да пратят новата ваксина

В РИОКОЗ Перник все още чакат да пратят новата ваксина

Родители притеснени че срокът за имунизации изтича
 
В последния работен ден на миналата седмица здравният министър проф. Борисова беше категорична че е подписана заповед и прословутите станали нарицателни ваксини за бебета най сетне ще тръгнат към регионалните центрове за контрол и опазване на общественото здраве по места. Откъдето да ги предоставят на педиатрите по места. Вчера обаче в РИОКОЗ Перник все още нямаха никаква информация относно това, ще дойдат ли ваксините или не. Д-р Стела Димитрова старши инспектор в РИОКОЗ Перник сподели, че все още нямат никаква информация, чакат съответното писмо и естествено ваксините. Тя изказа надеждите си че до няколко дни проблемът в региона ще бъде решен."Имаме надежда да пристигнат час по скоро и няма да има проблем да се разпределят без да се отлага и ден" - категоричен беше и шефът на РИОКОЗ д-р Валери Симеонов.Проблем е обаче доставката до Регионалните инспекции, защото конкурсът за избор на фирмата доставчик е проведен, но до момента няма никакви индикации, че ваксината пентаксим ще пристигне .
 
"Щом получим ваксините веднага ще ги разпределим по личните лекари. Наистина тази ваксина е много добра, прилага се в Европейския съюз и имунизирането на нашите бебета ще ни постави в равни условия", каза д-р Стела Димитрова,старши инспектор в РИОКОЗ.Очаква се всеки момент да се изясни кога ваксината ще бъде получена и имунизацията да започне.
 
Цената в аптеките на ваксината е била около 60 лв., но и да я има в аптеките не всички родители могат да си позволят да я купят.Личните лекари още миналата година след излизане на наредбата на здравното министерство са информирали родителите на бебетата и въпреки че тогава са поставяни старите ваксини, са съветвали да си закупят от аптеките пентексим и с нея да имунизират децата си.
 
Според педиатри проблемът с липсата на новата ваксина е доста сериозен и ако продължи да се отлага във времето ще стане с неуправляеми последици. Родителите не могат и да закупят ваксината, защото я няма в пернишките аптеки, не се знае и кога ще бъде доставена в РИОКОЗ, а от там и на личните лекари. Подлежащите на имунизацията обаче не могат да бъдат ваксинирани със старата ваксина, тъй като от 1 април тя е спряна от употреба.
 
Само преди дни на конгреса по микробиология в Пловдив беше заявено че има опасност от сериозни инфекции ако се допусне пробив в имунизациите.Вече има много коклюш, не трябва да се допускат други тежки инфекции. Боледуват не само деца, но и доста възрастни./Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.