iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Протестиращ с гладно присъствие синдикалист изтикан за нощта на стълбите

Гладуващият синдикалист от "Напоителни системи в Перник" Павел Черийски прекара нощта на стълбището. Така ще продължи и следващите нощи.
 
Гладното ми присъствие ще продължи до 100-процентовото изплащане на всички заплати на всички служители във фирмата, категоричен е той.
Снощи управителят на клона в Перник разпоредил работещите в счетоводството, където е работното място на Черийски да не си тръгват, докато той е в помещението, затова се наложило гладуващият да нощува на стълбите. Не искам да притеснявам колежките, обясни той. Като пълни лъжи, синдикалистът определи твърденията на центалното ръководство за частично изплащане на заплатите.
 
Синдикалист обяви гладно присъствие вчера. Ще работя докато имам сили, няма да се прибирам в къщи и ще стоя на чай и кафе", обясни Павел Черийски.
 
Най- известният местен синдикалист се решил на тази форма на протест, защото му омръзнало да слуша обещания, които не се изпълняват. Писахме писма, водихме преговори, правихме споразумения, как ще се изплащат заплатите, какъв ще бъде размера им, но ефект в крайна сметка няма. Още през февруари по време на избухналата заради неизплатените заплати стачка в пернишкия клон, бе подписано споразумение между стачния комитет и шефката на "Напоителни системи" София Елица Попова за редовно изплащане на трудовите възнаграждения. Договорено бе всеки месец от 1-во до 15-то число да се изплаща аванс, а от 15-то до 30-то заплата. Средната работна заплата в клона в Перник е 330 лв, ръководният състав получава 621 лв, неквалифицираните работници 270 лв., а различните специалности- от 352 до 390 лв.
 
Последните пари - за февруари, работниците са получили в началото на април в размер на 60 % от възнагражденията им. Протестиращият е на  длъжност специалист по "Охрана на труда, странични дейности и ведомствени имоти".
 
Павел Черийски е известен бунтар още от края на 80-те години на миналия век. Като работник в бившия МЗ "Ленин", сега "Стомана" през 1988 г. спрял да си плаща членския внос в профсъюзите, закщото не защитавали интересите на работниците. От промените досега, той е един от най- изявените подкрепаджии, оглавявал е не една и две стачки или протести в региона. Бившите му колеги от "Стомана" го помнят как сам със знамето на "Подкрепа" протестираше с дни пред административната сграда на фирмата в първите години на демокрацията. Вчера да го подкрепят  при него отидоха регионалният лидер на "Подкрепа" Любомир Жотев и заместничката му Юлия Ганчева.
 
 
От ръководството на предприятието в София съобщиха, че само в два клона на "Напоителни системи" са изплатени мартенските заплати. В още пет е започнало частично изплащане, а вече са дължими и заплатите за април. Навсякъде февруарските заплати са изплатени на 60 %. Дружеството изпитва финансови затруднения. На какво се дължат те очаквайте в утрешния брой.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.