iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бойко Борисов намеси "Стомана" в давалери с ДДС

В интервю за "24 часа", Бойко Борисов намесва името на "Стомана Перник" в схема за източване на ДДС със строително желязо. Според него подобна практика има и в други заводи в страната, които работят при такива практики. Ето и извадка от интервюто:
 
- Г-н Борисов, ДДС ще се вдига ли - кога и с колко?- Тази тема, съм казал, в сряда на МС ще я обявя. Сега работим с финансисти, икономисти, експерти, включително и в неделя - "за" и "против", слушам всички мнения и в сряда ще вземем окончателно решение.
 
- А вие "за" или "против" сте?- Аз съм против вдигане на ДДС. Моето разбиране е, че и в рамките на този мандат ние ще минем под 20% ДДС. Въпросът е дали трябва като временна краткосрочна мярка да се вдигне, или не. И днес ще продължат да ме убеждават тези, които са на мнение да се вдигне.
 
- Кои са те? Какви са им аргументите?Финансисти казват, че когато Виденов е вдигнал с 4% ДДС, с 40% е паднало плащането на данъците.- Времето е различно. Тогава нито службите, нито данъчните, никой не работеше в държавата, а тя беше пропита от контрабандни канали от всякакви схеми. Аз съм убеден, че това ние няма да го допуснем, но повтарям - трябва много, много да ме убеждават и те, както виждате, от миналия ноември ме убеждават, сега сме май, аз не съм го вдигнал ДДС. Нека да отчитаме тези реалности, половин година мина, сиреч половината от данъчния период, и ние не сме го пипнали ДДС. Освен това съм си оставил тази крайна вратичка за ДДС, защото 750 млн. трябва да се намерят. Могат да крият ДДС, ако не ги пресираме. Факт е, че с 10% са повече данъчните декларации, все повече хора си викат: "Тоя че ни улови, по-добре да си пуснем". Горе-долу същото е и във фирмите. Сега една от големите далавери, по които не са работили, но ще работят от днес, е строителното желязо. Купуват строително желязо, включително и от българските заводи, оформят го като износ и като отидеш в магазина, те питат - искаш ли фактура, или не искаш?Ако е без 20% ДДС, ти дават и ДДС, и 10% по-ниска цена. Фактически един път нанасят щета на ДДС и втори път заводът си го тегли това ДДС. И пернишкият, и много други.
 
- "Стомана" - Перник ?- Да. Просто, където и да ги изпуснеш, веднага правят схема.
 
- Схеми винаги ще има. Проблемът с ДДС е силно намалялото потребление. Не е ли безсмислено от фискална гледна точка вдигането на ДДС, защото 23% от 80 ст. са по-малко от 20% от 1 лв., а колкото е по-висок ДДС, толкова по-малко ще е потреблението?
 
- И аз разсъждавам като вас. Затова има финансово-икономически екип, да ги наречем - експерти, които това им е работата. За съжаление няма идеални рецепти, няма доказани рецепти. Виждате, сега поне, като сме в голямото европейско семейство, можем непрекъснато да сравняваме какво се случва по останалите държави. Там работят също от най-добрите икономисти и финансисти. Безспорен факт е, че ако се подведем по исканията на левицата и президента и ги послушаме, ние ще банкрутираме държавата, както всички в момента, където има социалистически правителства. Къде са най-големите дефицити в Европа? Във Великобритания, в Испания, в Португалия, в Гърция, Унгария, където беше социалистическо. Разбирам сегашната активност на Първанов, това се дължи на новия му политически проект, но ако иска да е президент на всички българи и да е нашият арбитър, на политическите партии, защото по конституция той трябва да е безпартиен. Нали така?

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.