iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишкият губернатор се захваща с политиките за читалищата

Областният управител на Перник Иво Петров е избран за член на Националния съвет по читалищно дело, съобщиха от неговата администрация.
 
Със заповед на  Вежди Рашидов от месец март 2010 г. се създава  национален съвет по читалищно дело, който ще действа като експертно-консултативен орган към министъра на културата. Председател на съвета е зам. министърът Димитър Дерелиев.
 
Освен пернишкият губернатор, в неговия състав влизат още Емил Велинов - директор на Дирекция по вероизповеданията при МС, акад. Никола Съботинов - председател на БАН, проф. Боряна Христова - директор на народната библиотека, проф. Стоян Денчев - председател на съюза на народните читалища и други.
 
Вчера в Министерството на културата се проведе първото заседание, на което бе обсъден и приет Правилник за дейността на националния съвет през следващите две години. Дискутирано бе и предложението за отлагане с една година на новата регистрация на народните читалища. Очакват се промените в новия закон за НЧ да влязат за обсъждане и гласуване в народното събрание през месец юни 2010 г.
 
Основната функция на новосъздадения съвет е да подпомага провеждането на държавната политика в областта на читалищното дело. Експертите в националния съвет ще работят за съхраняване на българските традиции в областта на читалищата, защото те са фундамента на българската култура.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.