iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Продават в кризата и общински жилища

Продават в кризата и общински жилища

Жилищата от общинския фонд ще бъдат свободни за продажба на техните наематели. Това решиха на заседание днес общинските съветници в Перник.
 
По предложение на кмета Росица Янакиева беше свален мораториума върху продажбата им , наложен с решение на общинския съвет преди няколко години.
 
Жилищата ще могат да бъдат купувани само от коректни наематели, които нямат дългове за наеми, ток, вода, парно и данъци.
 
Независимо от неблагоприятния климат в пазара на недвижими имоти, съветниците уважиха мотивите на предложението на кмета да се вдигне възбраната за продажба на общинските жилища. Аргументи й бяха  застрашително намалелите приходи в общинския бюджет и желанието на отделни наематели да станат собственици.
 
От името на групата съветници „Демократи за Перник" Петьо Фетфов обясни мотивите да подкрепят предложението на кмета. Той посочи, че сградният фонд е вече доста остарял, а наемателите не биха могли да правят капитални ремонти, с които би следвало да се заеме общината като собственик. Във входове, където има само по 1-2 общински жилища, а се налага ремонт на общите части също трябва да се включва Общината, което вече се било случвало по уточнение на кмета. Фетфов подчерта, че купените от наематели общински апартаменти няма да може да бъдат препродавани с цел спекулации. Правените наскоро оценки от лицензирани оценители на общински жилища били близки до пазарните цени и даже ги надвишавали.
 
Съветниците от дясно поискаха становище от общинската управа дали не би могло средствата от продажбите да се акумулират в специален фонд за строителство на нови жилища, какъвто до преди години е имало.
 
Отмяната на мораториума влиза в сила от деня на вземането на решението.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.