iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Топлофикация" - Перник не иска скъпите въглища на Ковачки

"Топлофикация" - Перник не иска скъпите въглища на Ковачки

"Топлофикация" - Перник не е подпислала договор за доставка на въглища с основния си доставчик "Мини открит въгледобив", съобщи заместник-изпълнителният директор на мината Огнян Зарев пред журналисти.
 
Договорът е изтекъл на 30 април и няма законово основание за нови пратки, обясни той. По две хиляди тона дневно подава минното предприятие към "Топлофикация". Въглищата са основното гориво, което ползва тофлофикационното дружество, а тези, с които разполага на склад ще стигнат за няколко дни.
 
Управителят на "Топлофикация" Михаил Ризов заяви, че договор не се подписва заради високата цена на въглищата. Според него, качеството на горивото е ниско, а стойността му е изключително висока. Такава практика в Европа няма, каза той.
 
По 135 лева за тон въглища иска "Мини открит въгледобив", като цената е намалена с пет лева. Съветът на директорите е възложил на ръководството на "Топлофикация" да води преговори за намаляване на цената на въглищата.
 
Ръководният орган е решил 30% от въглищата да се доставят от консорциум, а останалите 70% - от "Мини открит въгледобив". Според Михаил Ризов е логично "Топлофикация" да има не един, а няколко доставчици. При него вече има подадени оферти от доставчици, които са подадени на синдика, чието разрешение за доставка на въглища от други фирми е задължително. Засега отговор от него няма, каза управителят Михаил Ризов. Надеждите са до ден-два проблемът да бъде разрешен.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.