iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметовете като попарени от мерките на правителството

Общините ще увеличат дълговете си към фирмите, а по-малките може да изпитат сериозни затруднения изобщо да функционират, ако държавата съкрати субсидиите за тях с 20%. Това обявиха от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), след като почти целият управителен съвет на сдружението, в който участва и кметът на Перник Росица Янакиева, се срещна с финансовия министър Симеон Дянков вчера.
 
След срещата всички кметове, независимо от политическата си принадлежност, изглеждаха видимо притеснени. В числа 20-процентното съкращение означава 182 млн. лв. по-малко за общините.
 
Намерението на правителството е да съкрати всички разходи на администрацията, включително и тези за местните власти, за да спести 900 млн. лв. От съкращенията са изключени само контролните органи, а за МВР и социалното министерство свиването ще е с 10%.
 
При общините няма да се намаляват само средствата, които държавата им дава за образование и социални услуги. Мярката беше договорена в понеделник в Националния съвет за тристранно сътрудничество.
 
Тя е най-важната в антикризисния пакет на кабинета, защото ще предотврати увеличение на ДДС от 20 на 25%, а това щеше да свие допълнително вътрешното търсене и да забави възстановяването на икономиката.
 
Съкращението на държавkите разходи трябва да бъде гласувано на днешното заседание на Министерския съвет и да влезе в сила със задна дата от 1 януари, станало ясно от разговора на кметовете с Дянков.
 
На срещата управителният съвет на сдружението се е опитал да отложи решението в частта му за общинските разходи с няколко седмици, защото научили от медиите за готвената от правителството мярка. "Ние искаме време да проведем консултации, за това въпросите за общините не трябва да се решават утре.
 
Останалите кметове, издигнати от различни политически сили, не пожелаха да говорят поотделно, тъй като проблемите били общи за всички общини в сдружението, чийто председател е Дора Янкова (БСП) от Смолян.
 
"Няма да можем да плащаме на доставчици и контрагенти", обясниха кметовете след срещата си във финансовото министерство. Някои от тях се оплакаха, че дори вече са изразходвали държавните средства за почистване на пътищата от сняг и не било ясно как ще ги съкратят, и то със задна дата.
 
Най-големи проблеми щяло да има в малките и средните общини, които разчитат основно на субсидиите от държавния бюджет, тъй като собствените им приходи от данъци са малко. Според кметовете можело да се стигне до невъзможност да си плащат сметките за ток, вода и парно.
Положението се утежнявало и от факта, че тази година дори и най-големите общини влязоха в новата бюджетна година без резерви от предишната. "Бюджетите ни вече са с 10% по-малки спрямо 2009 г., и то не в сравнение с планираните разходи, а с реално използваните 90% от тях", каза Янкова.
 
Като пример тя посочи, че държавната субсидия за инфраструктурните проекти на 264-те общини през тази година е намалена от 391 млн. лв. на 122.6 млн. лв. "В момента разчитаме единствено на приходите от местните данъци, а училищата едва връзват сметките си. Няма накъде повече да съкращаваме", каза още Янкова.
Вчера сдружението на общините не успя да предложи алтернативни антикризисни мерки. "Какво да предложим, като днес научаваме какво ще се гласува утре", коментираха кметовете.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.