iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Глоби за хазяите на GSM антените

Отдавайки под наем общите части от жилищата си, перничани са длъжни да декларират пред НАП доходите, получени от наем за предходната година до 30.04. на текущата година, съобщи нашият читател Виктор Борисов.
 
Във връзка с често дискутираният въпрос относно монтирането на предаватели на мобилни оператори по покривите на жилищни сгради трябва да се знае от гражданите на град Перник, че мобилният оператор извършва търговска дейност с т.нар. „базова станция"), като за нея ползва пространство под наем в жилищен блок. Без значение е, че търговецът ползва под наем не помещение, а покривно пространство, тъй като последното също представлява общи части от етажната собственост.
 
Съгласно чл. 42 от ЗС управлението на общите части в сградата в етажната собственост и надзорът за изпълнение на задълженията на обитателите принадлежи на общото събрание на собствениците и на избрания от него управител или управителен съвет. От друга страна, всеки собственик, съразмерно с дела си в общите части, е длъжен да участва в разноските, необходими за поддържането или за възстановяването им, и в полезните разноски, за извършване, на които е взето решение от общото събрание. Дяловете на отделните собственици в общите части са съразмерни на съотношението между стойностите на отделните помещения, които те притежават, изчислени при учредяването на етажната собственост (чл. 40 и 41 от ЗС). В този смисъл при възмездно предоставяне за ползване на помещения, пространства или части от тях, които са общи части на сградата (ще поясним - наемният договор е вид възмездно предоставяне за ползване), получатели на дохода са отделните собственици на общите части. На основание чл. 11, ал. 3 от ЗДДФЛ доходът се смята за придобит от физическите лица и когато по тяхно нареждане или по споразумение между тях и платеца плащането или престацията са получени от трето лице (домоуправителя), както е в повечето случаи. Независимо от това, че квитанцията (или плащането) е на името на домоуправителя, целият размер на дохода от наем не се счита за получен от него, а от всеки собственик на имота, съразмерно с дела му в общите части на етажната собственост. Този доход е облагаем по смисъла на чл. 12 от ЗДДФЛ (поясняваме - по този член облагаеми са доходите от всички източници, придобити от данъчно задълженото лице през данъчната година, с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закон.). В тази връзка според НАП физическите лица, получатели на дохода, дължат авансово данък на основание чл. 44, ал. 1 от ЗДДФЛ и всеки един от тях следва да декларира получения доход в своята годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.
 
Съгласно чл. 80. (1) ЗДДФЛ в случай, че задължено лице не подаде в срок данъчна декларация, се наказва с глоба или имуществена санкция в размер до 500 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.