iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Агнешко със зелена салата - вечният хит на Гергьовден

Как да посрещнем Гергьовден? Ето това е наистина лесен въпрос, когато става дума за празнична трапеза. Добрият избор може да е само един - агнешко.
 
На такъв празник на мода са традиционалистите. Не е необходимо много новаторство или кой знае какви кулинарни приумици. Всичко е добре измислено, изпробвано и с доказан резултат.
 
Така смятат и голяма част от специалистите по хранене, когато приготвят менюто за гости. Когато става въпрос за традиционен празник, няма защо да се търсят излишни експерименти. Гостите предпочитат истински, неподправени, немодернизирани ястия. Защо да късаме с традициите, след като са хубави, изпитани и вкусни.
 
За гостите по Гергьовден се залага на пъстра великденска салата и агнешко по гергьовски. Основните компоненти за салатата са добре познатите зелена салата, репички, зелен лук, краставица, но за разкош има и още нещо - царевица, червени домати и маслини. Много е важно овкусяването на салатата, а зелената салата е една от малкото, които се поднасят овкусени.
 
Традиционна е и рецептата с агнешкото. Агнешко печено по гергьовски. Просто и вкусно. Тайната е в крехкото месо и добре опалената пещ. Задължителен е джодженът. Не може да се мине и без дроб - сарма.
 
Колко време ще се пече зависи от килограмите на агнето и от това колко е опалена пещта. Може да се пече от 2-3 до пет часа. Следва да се избере и питието.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.