iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Място в гимназията с половин изпит

Място в гимназията с половин изпит

Мястото в елитните гимназии е гарантирано на всеки седмокласник, които реши без грешка първия стандартен модул от външното оценяване. Това стана ясно при представяне на изпитните детайли в просветното министерство, съобщава "Монитор".
 
На две части ще са разделени изпитите по български език и математика от тази година.
Първата част е тест с четири отговора и ако всички са верни, се дават 65 точки. Вторият модул, който е за влизане в елитните гимназии - носи 35 точки. На изпита по математика ще се решават задачи с условие и обосновка на отговора, а по български ще има преразказ на непознат текст по литература. Учениците са в правото си да решат само теста и да си излязат.
 
"65 точки на първата част означава шестица в бележника като текуща оценка. Но ако с този резултат ученикът реши да участва в класиране за гимназия, оценката ще е по-ниска - между 3 и 4, защото ще се съпостави по общата 100-точкова скала", обясни зам.-просветният министър Милка Коджабашиева.
 
Въпреки това перфектно решен тест, дори и при най-безмилостните скали за оценяване,ще гарантира място в най-добрите държавни училища. Още по-високи ще са шансовете, ако ученикът остане и се пробва за втория модул, понеже там дори и половин решена задача от описателните носи точки. Дори и написани "дадено" и "търси се" ще са в полза за явилите се. Експерти от просветното министерство в момента подготвят каква точно ще е скалата за оценяване.
 
32 303 са местата за прием в профилираните и в професионалните гимназии след седми клас за тази година. 65 000 души учат в 7-и клас в момента, каза зам.-министърът. Средно половината от всички се пробват в класирането за гимназии, сочат данните на МОМН. На практика може да се окаже, че за някои специализирани гимназии местата ще са даже повече от желаещите.
 
Докато министерството приготвя детайлите за провеждане на надпреварата за гимназиите, родители и деца се оплакват, че е недостатъчно времето за решаване на задачите от теста на първи модул по математика.
 
"Времето се съкрати, защото намаляха и задачите. Изпитът за 7-и клас досега беше 90 минути, но за 50 въпроса и се падаше средно по 1,8 минути на всеки. Сега за един час са определени 25 задачи за средно 2,4 минути всяка", отвърна Милка Коджабашиева.
 
Другото опасение на родителите е, че децата ще са изморени да държат изпити толкова начесто. От МОМН обаче обясниха, че учениците ще могат да се освободят от психическото напрежение, защото в деня на изпитите няма да се влиза в клас.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.