iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лекари: Не губете време с тел. 112, звънете направо на 150

Лекари: Не губете време с тел. 112, звънете направо на 150

За спешни случаи, в които здравето и животът на вас или ваш близък е застрашен, звънете директно на телефон 150, а не на телефон 112.
 
В противен случай рискувате линейката да се забави поне 30 минути, алармираха лекари.
 
Координационният център с номер 112 е съставен от 5 звена, които отговарят за бедствени положения и аварийни ситуации. На този номер трябва да звънят хора, които нямат възможност да получат помощ от джипи-то си.
 
Примерно - такива, които са се изгубили в планината или са катастрофирали тежко. Когато звъните, за да потърсите бърза лекарска помощ от 112, идването на линейка ще отнеме повече време, тъй като от центъра препращат обаждането към телефон 150 и така ще се наложи да обяснявате 2 пъти какво ви има.
 
„Ако имате нужда от линейка, обаждайте се на 150", съветва читателите на Dnes.bg лекарят от Бърза помощ д-р Лиляна Азманова.
 
„Ако се обадите на телефон 112, ще се наложи 15 минути да обяснявате какво ви е на диспечер от координационния център и след като ви прехвърлят обаждането на телефон 150, ще трябва да обяснявате и нас какво ви е още поне 10 минути", казват лекарите от Спешния център.
 
Медиците съветват при температура, кашлица или друг вид настинка да се търси личният лекар, а не Бърза помощ, защото линейка се изпраща само на сигнали за хора в безпомощно състояние.
 
Едно подобно разкарване може да лиши друг човек от необходимата за спасяването на живота му лекарска помощ, обясниха още докторите.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.