iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Политици посрещнаха Гергьовден в Атон на варена риба

Политици посрещнаха Гергьовден в Атон на  варена риба

Родни политици, начело с вицепремиера Цветан Цветанов и депутатите Тодор Димитров (ГЕРБ), Йордан Бакалов (СДС) и Йордан Цонев (ДПС) посрещнаха Гергьовден в българския манастир "Св. Георги Зограф" в Атон. С тях бе шефът на болница "Лозенец" доц. Любомир Спасов и др.
 
Делегацията участвала в бдението за празника, изнасянето на иконата на св. Георги Победоносец и връщането й обратно в храма.
 
Хапнали и варена риба, каквато е традицията на Атон.
 
За Гергьовден на полуострова били пристигнали и доста българи от Пловдив, Асеновград, Банско. Част от тях по десетина дена работят безвъзмездно за българския манастир.Повече от седмица в Атон прекара и йеромонах Никанор от Църногорския манастир. Той замина веднага след посещението на премиера Бойко Борисов в светата обител над село Гигинци на 2-ри май, за да участва в богослуженията и молитвите.
 
 
Планинският полуостров Атон или Света гора се намира в Гръцка Македония, Северна Гърция. Той е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира. Духовно е подчинена директно на Цариградската патриаршия. Обитаването на полуострова е разрешено само на монасите и общото население е около 1400 души. До Атон се стига по вода, а най-близката изходна точка е малкият курортен град Уранополис. Жени и нищо женско на Света гора не се допускат., но с туристическите корабчета се прави рейд от едната страна на полуострова на около 500 метра от брега. Ясно се виждат сериозните строителни дейности, които се извършват в повечето манастири. Най-внушително изглежда Руският манастир „Свети Пантелеймон", а най-старият манастир е Великата Лавра "Св. Атанасий Атонски".
 
Българският манастир "Св. Георги Зограф" в Атон води началото си вероятно от IX-X век. Най-ранният документ за съществуването му е датиран от 980 година. Според легендата той е основан от трима братя - Мойсей, Аарон и Иван Селима от Охрид през 919 година. През тази епоха отшелничеството по българските земи вече има практика и традиции и е дало на света такъв свят човек като св. Иван Рилски.
 
Когато обителта била основана, монасите не знаели кой от светците да изберат за покровител. Те приготвили дъска, върху която да изобразят лика на своя покровител и след като я оставили в църквата, се отдали на гореща молитва, с която призовали Господ да им открие името на светеца. На сутринта с голяма почуда монасите видели върху дъската лика на св Георги, когото те нарекли "Изограф" - т. е. "Самоизобразил се!".
 
Преданието разказва, че в мига, когато ставало това чудо, в един сирийски манастир, нападнат от араби, образът от иконата на Свети Георги изчезнал ненадейно. Монасите чули глас от небето, който им казвал, че чудотворецът си е избрал нов манастир и те трябва да го последват там. Това се оказала Зографската обител в Света гора. А Фануилската чудотворна икона (от Фануилската обител), и до днес се съхранява в главната съборна черква.
 
Манастирът "Зограф" притежава още две чудотворни икони. Едната е т.нар. Аравийска или Сарацинска икона, също на Св. Георги, дошла по море до манастира „Ватопед" и оттам пренесена на гърба на необучено муле.
 
Според преданието то спряло близо до българския манастир, на мястото, където днес се издига параклисът "Св. Георги". Датира от XIII-XIV в. В празнични дни ризницата от нея се снема и тя участва в литийни шествия извън манастира. Това е изключителна икона, в която наситените, удивително звучни топли тонове по неповторим начин се съчетават с високия спиритуализъм и духовното излъчване на образа. В манастира се пази и друга икона на Св. Георги, подарена от молдовския владетел Стефан Велики в началото на XVI в.
 
Както и другите манастири, нашият също представлява укрепен комплекс, защитен от крепостни стени. "Ограждането" от околния свят има както символичен, така и чисто практически смисъл. Някои постройки са издигани на изключително труднодостъпни места и човек като че ли не може да търси рационално обяснение за това как са съграждани. През последните години в Зографския манастир се извършват сериозни ремонтно възстановителни работи. Малобройното зографско манастирско братство има важната задача да съхранява духовния живот на обителта.
 
Древните камъни на Зограф са въплъщение на дълголетните молитви и богохвалебствия. Дали родните политици, посетили манастира за празника са чули гласовете им?
"Но Той им отговори и рече: казвам ви, че, ако тия млъкнат, камъните ще завикат" (Лука, 19:40)
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.