iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Невидими очи ще следят с кого и кога си говорим

Невидими очи ще следят с кого и кога си говорим

Агенти ще дебнат с кого и кога общуваме в интернет от понеделник. МВР и ДАНС вече ще имат разрешен достъп до всички данни в мрeжата. Това става според промените в Закона за електронните съобщения (ЗЕС).
 
Там обаче специално бе записано, че информацията, която съхраняваме, ще бъде предоставяна на службите само при разследване на тежки престъпления и компютърно пиратство. Разрешението за това ще се дава от шеф на районен съд или от упълномощени магистрати.
 
Законът за електронните съобщения бе приет преди три години, но през февруари бе променен. Тогава ГЕРБ и МВР отстъпиха пред обществения натиск и се отказаха да следят текущи данни от трафика в нета и мобилните ни телефони при разследване на криминални случаи, за които се полага затвор под 5 години. Така законът даде право това да става само за тежки престъпления.
Невидимите очи и уши няма да ни дебнат, докато говорим, но при нужда ще могат да проследят с кого и кога сме говорили.Според промените разрешенията за разпечатки от нета вече ще се издават от председателите на районните съдилища в страната, а досега това ставаше само с решение на окръжните, които са 5 пъти по-малко.
 
Президентът Георги Първанов подписа в началото на март указа за обнародване на закона. Забележката му обаче беше, че по-добре би било разрешенията за проследяване на трафичните данни да се дават от по-високо ниво в съдийската йерархия, отколкото законодателят е предвидил.
 
Ако пък искането за информация от нета не е достатъчно мотивирано или пък няма връзка с конкретно престъпление, магистратите ще откажат разрешение за следене. Въпреки това обаче представители на асоциация "Активни потребители" се опасяват, че правата на потребителите не са гарантирани./Стандарт
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.