iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Гергьовски страсти в ГЕРБ-Перник

Гергьовски страсти  в ГЕРБ-Перник

Ден подир големия празник Гергьовден партия ГЕРБ в Перник проведе общинско събрание - по средата на четирите почивни дни. Въпреки големия обществен интерес, партийната сбирка премина при пълно медийно затъмнение. Само дето преди празниците отделни партийни членове се похвалиха на публични места, че са получили покани и изразиха очакванията си, че нещо ще се случи, но без да изясняват какво точно очакват.
Явно темата вълнува, не само членовете на ГЕРБ, но и много други граждани, гласували с надежда за ГЕРБ, т.е. за Бойко.
Ето какво е написал като коментар под информацията за предстоящото събрание читател на ipenik:
 
Присъствах на събранието и ме е срам, че го направих-абсолютен фарс:първо не бяха разпратени покани навреме ,а неудобните са бяхме подминати!!Второ-никой не знаеше, за какво по точно се гласува,защото регламента бе неясен за нас!Трето -Влади Димитров се нахвърли срещу Петър Петров пред очите на всички и се опита да го изложи-трябва да ви кажа ,че си тръгнахме погнусени!Накрая-никой не разбра за резултатите от гласуването!ГОСПОДИН БОРИСОВ РАЗГОНЕТЕ ШУРОБАДЖАНАШКАТА СБИРКА,ИЗРИТАЙТЕ КОТАРАЦИТЕ И НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА СИ ПРОБУТВАТ ЛЮБОВНИЦИТЕ ЗА съветнички!!!!!
 
Друг читател пак в коментари е съобщил:
 
НОВОТО РЪКОВОДСТВО НА ГЕРБ ПЕРНИКИВО ПЕТРОВ, ИРЕНА СОКОЛОВА, ГЕОРГИ ШАРЛАЧКИ, ПЕТЪР ТРЕНДАФИЛОВ, ИСКРА ЗЛАТАНОВА, БОБО, ВЛАДО КАРАИЛИЕВ И АНЕЛИЯ ЦВЕТКОВА
И понеже е замесено името на депутата Петър Петров, го потърсихме да коментира случилото се. Той беше лаконичен. Обясни, че събранието е проведено според последните поромени на устава на партия ГЕРБ. Досега общински ръководства и ръководители не е имало. Затова се налага да бъдат избрани.
 
Общинското ръководство ще се състои от 9 човека, в това число общински ръководител и организационен секретар. Те се предлагат за одобрение на Изпълнителната комисия, като за ръководните постове се правят по три номинации.
 
За общински председател са номинирани д-р Вяра Церовска и депутатката Ирена Соколова. За орг. секретар са педложени Иво Богданов, Петър Трендафилов, Анелия Цветкова и Милена Миланова, но последната не влиза в предложението до на ционалното ръководство. Едва след утвърждаването, ръководството ще бъде известно.
 
Петров е предложил в новото ръководство да не влизат хора от досегашния областен съвет и с това е предизвикал несъгласието на колегата си Владислав Димитров.
 
Петър Петров решително се е противопоставил и на предложение да бъде изключен от партията Вихрен Матев заради публично изказваните от него критики към местната организация и членовете на ръководството на ГЕРБ в Перник. Петров си послужил с притчата за едни хора, които за да не им влиза прах през прозорците, ги зазидали и така се изолирали напълно от външния свят. Ако трябва да се изключва за изказано собствено мнение, трябва да се започне от мене, каза депутатът и добави, че това го е виждал вече в друга партия преди доста години. По думите му ГЕРБ има нужда от хората с особено мнение, защото те са като камъче в обувката, което не те оставя спокоен.
 
И още един коментар на читател на ipernik:
Ако си службогонец-постовак, без собствено мнение и гражданска позиция, ако си инертен и послушничък и гласуваш за когото ти наредят, ако си трайкаш и не протестираш и най-вече -ако си "ДОБЪР ЧОВЕК" и "ЧОВЕК НА ИВО ПЕТРОВ-КОЛХИДА И СИЕ" и ШАРЛАЧКИ, си добре дошъл в отбора! В противен случай- НЯМАШ НИКАКВИ ШАНСОВЕ! На тях им трябват точно такива-инертна членска маса. Умни, кадърни, мислещи хора с гражданска позиция не са им нужни. Само да им развалят рахатлъка.
 
Върху това могат да разсъждават членовете на новото ръководство и областният координатор, който се определя от София.
 
Иначе лоша услуга на ГЕРБ им прави уставът и това, че всичко се одобрава в София. Само един пример: вместо навреме да се обяви кандидатурата на ГЕРБ за кмет на община Ковачевци, както това направиха от БСП, те чакаха до последния момент , а кандидатът им дълго време отричаше, че ще участва в изборите.
Нещо такова се случва и с общинското събрание. Според устава органи на Общинските организации са: Общинското събрание, Общинското ръководство, Общинският ръководител и Организационния секретар, а органи на Областните организации са: Областното събрание и Областният координатор, т.е. няма областно ръководство.
 
Пак според Устава Общинската организация се състои от всички членове на територията на една община. Висш орган на Общинската организация е Oбщинското събрание, което се състои от всички членове на Общинската организация. Свиква се най-малко веднъж годишно по решение на Изпълнителната комисия , Областния координатор, Общинското ръководство, Общинския ръководител или по искане на една трета от членовете.Когато членовете на организацията са повече от 150, общинското събрание се провежда с делегати, избрани по норми за представителство, утвърдени от Изпълнителната комисия. По право в Общинското събрание участват народните представители, членовете на Европейския парламент, Министрите, областният управител и областния координатор, членове на Общинската организация на ГЕРБ; Общинското ръководство, в т.ч. Общинският ръководител и организационен секретар; Общинските съветници и председателят на Общинския съвет и кметовете, които са членове на ГЕРБ;
 
Общинският ръководител уведомява членовете за времето, мястото и дневния ред на събранието най - малко 7 дни преди началото му.
 
Общинското ръководство се избира от Общинското събрание, като числеността му се определя от Изпълнителната комисия. Правят се по три номинации за Общински ръководител и за Организационен секретар. Изпълнителната комисия утвърждава Общинското ръководство, общинския ръководител и общинския секретар.
 
Мандатът на Общинското ръководство, Общинския ръководител и организационен секретар е 4 (четири) години.
Освен това доста гербери не знаят, че Общинската организация трябва да е изградена от местни клубове, които се учредяват по инициатива на не по-малко от 3-ма членове на ГЕРБ в присъствието на представител на общинското ръководство и се регистрират в Общинската организация. Особеното е, че н а територията на една избирателна секция може да има само един местен клуб. Местният клуб провежда събрания по своя инициатива или по решение на висшестоящ партиен орган и организира изпълнението на решенията на висшестоящите партийни органи. За организиране и осъществяване на текущата работа местният клуб избира клубен секретар, който се одобрява и освобождава от общинския ръководител.
 
Но вместо да обясняваме особеностите на основния устройствен документ на ГЕРБ,  ето цялата му глава V:
 
(Публикуваме я за улеснение на членовете на партията и на тез, които искат да се запишат в ГЕРБ. Нали за да станеш член на някоя партия първо трябва да си съгласен с Устава?)
 
V. ТЕРИТОРИАЛНА ОРГАНИЗАЦИОННА СТРУКТУРАЧл.15. (1) Териториалната организационна структура на ГЕРБ се изгражда на принципа и в съответствие с административното деление на страната, като включва: а) Местни клубове б) Общински (районни) организации в) Oбластни организации (2) (изм. 10.01.2010 г.) Органи на Общинските (районните) организации са: Общинското събрание, Общинското ръководство, Общинският ръководител и Организационния секретар. (3) (изм . 10.01.2010 г.) Органи на Областните организации са: Областното събрание и Областният координатор.(4) (нова 12.07.2008 г.) В градовете с районно деление за изградените районни организации се прилагат правилата за общинските организацииМестни клубове

Чл.16.(1) (изм . 10.01.2010 г.) Местният клуб е структурна единица на общинската (районната) организация. Учредява се по инициатива на не по-малко от 3 (трима) членове на ГЕРБ в присъствието на представител на общинското ръководство и се регистрира в Общинската организация. (2) На територията на една избирателна секция може да има само един местен клуб. (3) Местният клуб провежда събрания по своя инициатива или по решение на висшестоящ партиен орган и организира изпълнението на решенията на висшестоящите партийни органи. (4) (изм. 12.07.2008 г., изм. 10.01.2010 г.) За организиране и осъществяване на текущата работа местният клуб избира клубен секретар, който се одобрява и освобождава от общинския ръководител.Общински организации

Чл.17. (1) Общинската организация се състои от всички членове на територията на една община, а в градовете с районно деление - от членовете на партията на територията на един район. (2) На територията на една община (район) може да има само една общинска организация. (3) Общинската организация се утвърждава от Областното събрание и се регистрира в областния регистър.

Чл.18. (1) (изм. 12.07.2008 г., изм. 10.01.2010 г. ) Висш орган на Общинската организация е Oбщинското събрание, което се състои от всички членове на Общинската организация. Свиква се най-малко веднъж годишно по решение на Изпълнителната комисия , Областния координатор, Общинското ръководство, Общинския ръководител или по искане на една трета от членовете.(2) Когато членовете на организацията са повече от 150, общинското събрание се провежда с делегати, избрани по норми за представителство, утвърдени от Изпълнителната комисия. (3) (изм. 10.01.2010 г.) В Общинското събрание участват по право: 1. Народните представители, членовете на Европейския парламент, Министрите, областният управител и областния координатор, членове на Общинската организация на ГЕРБ; 2.Общинското ръководство, в т.ч. Общинският ръководител и организационен секретар; 3.Общинските съветници и председателят на Общинския съвет, които са членове на ГЕРБ; 4.Кметът на общината (района) и кметове на кметства, членове на ГЕРБ. (4) (изм. 10.01.2010 г.) Общинският ръководител уведомява членовете за времето, мястото и дневния ред на събранието най - малко 7 дни преди началото му.

Чл.19. Общинското събрание: 1.Определя основните насоки за работа на Общинската организация; 2. (изм. 12.07.2008 г., изм. 10.01.2010 г.) Избира между своите членове кандидатури за общинско ръководство по численост и ред, определен от Изпълнителната комисия. От състава им номинира три кандидатури за Общински ръководител и три кандидатури за Организационен секретар. Изпълнителната комисия утвърждава Общинското ръководство, общинския ръководител и общинския секретар. 3.Предлага за утвърждаване от Изпълнителната комисия кандидатите за изборни длъжности в местната власт, издигнати по ред, определен от Изпълнителната комисия; 4.Избира делегати за Националното събрание; 5.Избира представители в Областното събрание; 6.Приема становища по въпроси от местен характер.

Чл.20. (1) Общинското събрание е законно, ако присъстват повече от половината от всички членове. При липса на кворум, заседанието се отлага с един час и се провежда с явилите се членове. (2) Решенията се взимат с обикновено мнозинство. Чл.21.(1) (изм. 12.07.2008 г.,изм. 10.01.2010 г.) Общинското ръководство: 1. Осъществява целите и политиката на ГЕРБ на територията на общината (района); 2. Отговаря за изпълнението на решенията на Общинското събрание, Областното събрание и националните партийни органи; 3. Координира и информира членовете и симпатизантите за следваната политика; 4. Може да предлага на Изпълнителната комисия членове за изключване при условията на чл. 13 ал.1 т.2;5.Организира провеждането на предизборната кампания на територията на общината (района); 6. Разглежда молбите за членство в ГЕРБ и изпраща становище до ИК чрез Областния координатор;7. Изпълнява и други функции, възложени му от Националните органи.(2) (изм. 12.07.2008 г., изм. 10.01.2010 г.) Мандатът на Общинското ръководство, Общинския ръководител и организационен секретар е 4 (четири) години.

Чл. 21а (нов 10.01.2010 г.) (1) Общинският ръководител: 1.Представлява ГЕРБ на Общинско ниво; 2.Ръководи дейността на Общинското ръководство и общинското събрание; 3.Организира и отговаря за изпълнението на решенията на общинското събрание и националните партийни органи; 4.Координира и подпомага дейността на местните клубове; 5.Изпълнява и други функции, възложени му от националните органи.(2) Организационният секретар:1.Подпомага общинския ръководител при изпълнение на функциите му;2.Поддържа регистър на членовете, местните клубове и симпатизантите ;3.Отговаря за цялостната документация на общинската организация.Областна организация

Чл.22. (1) Областната организация включва всички Общински организации на територията на една област.(2) На територията на областта може да има само една Областна организация.

Чл.23. (1) (изм. 10.01.2010 г.) Областното събрание се състои от:1.Народните представители, членовете на Европейския парламент, Министрите и областният управител, членове на Общинска организация на ГЕРБ на територията на областта; 2.Областният координатор;3.Общинските ръководители и организационни секретари; 4.Кметовете на общини (райони) на територията на областта, членове на ГЕРБ;5. Членове на координационни звена, съгласно чл. 36 т.13;6. В областното събрание могат да участват представители на всяка община, избрани от Общинското събрание, по ред, определен от Изпълнителната комисия.(2) (изм. 10.01.2010 г.) Областното събрание се свиква най-малко веднъж на 3 (три) месеца.

Чл.24. Областното събрание: 1. Подпомага осъществяването на целите и политиката на ГЕРБ на територията на областта; 2.Разработва стратегия и политика за развитие на областта; 3.Организира провеждането на предизборната кампания на територията на областта;4. (отм. 10.01.2010 г.) 5. (отм. 10.01.2010 г.)

Чл.25. (1) (изм. 10.01.2010 г.) Областният координатор се определя с решение на Изпълнителната комисия.(2) (изм. 10.01.2010 г.) Не може да бъде Областен координатор лице, което е избрано за Общински ръководител или организационен секретар ; (3) (отм. 10.01.2010 г.)

Чл . 26. (1) Областното събрание е законно, ако присъстват повече от половината от всички членове. При липса на кворум, заседанието се отлага с един час и се провежда с явилите се членове. (2) Решенията се взимат с обикновено мнозинство.

Чл . 27. (1) (изм. 10.01.2010 г.) Областният координатор: 1.Представлява ГЕРБ на областно ниво; 2.Ръководи дейността на Областното събрание; 3. Поддържа регистър на членовете в областта; 4. Организира и ръководи изпълнението на решенията на областното събрание и националните партийни органи; 5. Координира и подпомага дейността на общинските организации; 6. Изпълнява и други функции, възложени му от Изпълнителната комисия. (2) (изм. 10.01.2010 г.) С решение на Изпълнителната комисия се определя административен секретар, който подпомага областния координатор при изпълнение на правомощията му.



 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.