iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки принос към паметника на Вазов в Рим

Каменоделецът Иван Ненов от пернишкото село Кладница е направил постамента на паметника на патриарха на българската литература Иван Вазов, който от вчера се издига в италианската столица Рим.
 
Паметникът беше открит от министър-председателя Бойко Борисов, заедно с италианския премиер Силвио Берлускони. Благословия отправи Негово Високо Преосвещенство Видински митрополит Дометиан. Присъстваха и кметовете на Рим - Джани Алемано и на София - Йорданка Фандъкова, както и министрите Вежди Рашидов и Божидар Димитров.
 
По време на церемонията по откриването бяха изпълнени  песента „Многая лета" и стихотворението "Аз съм българче", а духов оркестър изсвири химните на двете държави.
 
Решението за издигането на паметник на Иван Вазов  в италианската столица и откриването му в навечерието на 24 май 2010 г. бе взето през октомври 2009 г. при разговора между министъра на културата Вежди Рашидов и министър-председателя на Република Италия Силвио Берлускони по време на посещението му в България.
 
Паметникът на Вазов се издига на площад „Торвалдсен", в близост до вила „Боргезе" в италианската столица и Музея за модерно и съвременно изкуство.
 
Проектът е дело на изтъкнатия български скулптор проф. Величко Минеков. Фигурата на Вазов е изработена от бронз и е висока 2.60 метра. Височината на постамента е 2.20 метра.Дарител на средствата за паметника е Божидар Петракиев.
 
Горд съм, защото работих с един известен скулптор - авторът проф. Величко Минеков и за любимия си писател, сподели пред БНТ каменоделецът Иван Ненов, който също беше в Италия за монтирането на паметника.
 
Силвио Берлускони ще върне визитата у нас на 13 юни, когато ще бъде открит паметник на италианския национален герой Джузепе Гарибалди в София.
 
Днес, 22 май (събота) министър-председателят Бойко Борисов ще бъде приет на аудиенция от Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI. Двамата ще проведат разговор в частната библиотека на Светия Отец. В неделя (23 май) премиерът и цялата българска делегация ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре" и църквата „Сан Винченцо и Анастазио", която е предоставена от Папа Йоан Павел II за служение на Българската православна църква.На 24 май, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, министър-председателят и водената от него делегация ще присъстват на церемония по полагане на венец и молебен на гроба на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе".
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.