iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Богослов подари ценна книга на пернишката библиотека

Читателите на Регионалната библиотека "Светослав Минков" в Перник ще имат достъп до изключително рядко библиографско издание. В навечерието на 24 май богословът д-р Виктор Банов подари на библиотеката ценна книга. В нея са включени славянски ръкописи от български произход, които се намират в Руската Национална библиотека в Петербург.
 
Изданието вижда бял свят 20 години след като е направено, а двама от съставителите му са вече покойници. Заслугата е на Националнатабиблиотека „Св. св. Кирил и Методий", Българска археографска комисия и Руската национална библиотека.
 
Книгата съдържа 88 славянски ръкописа от българси произход, които са от период от около 900 години. Сред по-известните са Четвероевангелие от Зографския манастир, Егичев златоуст, Лаврентиев сборник. Поместена е почти непозната книга на Софроний Врачански от 1805г., която описва трите религии православие, юдаизъм и ислям.
 
В изданието има и списък на филигринен албум с 260 фигури и 142 палеографски таблици, 31 от които са цветни.
 
Книгата ще бъде на разположение освен на експерти и специалисти по културология и славянистика, така и на изкушени от темата обикновени читатели. Тя ще бъде на разположение в читалнята на библиотеката, обясни нейният директор Росица Симеонова.
 
Д-р Банов придобил ценното издание чрез Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев" и неговия директор проф. Аксиния Джурова.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.