iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Правителството още иска от ЕК удължаване работата на замърсяващия ТЕЦ Република

Независимо от отказа на Европейската комосия (ЕК) правителството ще продължи преговорите за отлагане на срока за влизане в сила на екологичните изисквания за ограничаване на вредните емисии от пет топлоелектрически централи (ТЕЦ) в страната. Това каза по време на днешния парламентарен контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
 
В началото на май беше съобщено, че ЕК не е разрешила удължаване срока на работа след края на 2012 г. на пет ТЕЦ-а в страната, без да е извършена съответната модернизация за намаляване на изхвърляните от тях в атмосферата вредни емисии. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) изпрати в края на 2009 г. писмо до ЕК с мотиви за отлагане на срока с две години за изпълнение на екологичните изисквания при работа на ТЕЦ-овете: „Република" (Перник), „Марица 3" (Димитровград), „Бобов дол", „Брикел" (с. Гълъбово), „Сливен".
 
Министър Трайков днес посочи, че е определена група от експерти на МИЕТ и на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за разговори с генерална дирекция „Околна среда" на ЕК за търсене на възможности за решение.
 
Трайчо Трайков накратко информира за техническото състояние на проблемните в екологично отношение ТЕЦ-ове.Към 31 декември 2007 г. в ТЕЦ Бобов дол е изведен един блок от 210 мегавата и предстои извеждане от експлоатация на втори и трети блок съответно до 31 декември 2011 г. и до 31 декември 2014 г. От ТЕЦ Бобов дол са заявили готовност да изградят сероочистващи инсталации, ако бъдат удължени сроковете на работа.
 
За „Брикел" е предвидена ограничена експлоатация на централата до 20 000 часа след 2007 г. и извеждане от експлоатация преди 1 януари 2012 г. С ограничена експлоатация до 20 000 часа е и ТЕЦ Марица 3, като е предвидено извеждане от експлоатация преди 1 януари 2016 г.
 
Съоръженията на гориво в топлофикациите в Перник и в Сливен също още не са приведени в съответствие с екологичните изисквания. По думите на Трайков, ако в дружеството в Перник не се изгради сероочистваща инсталация, то ще бъде спряно.
 
ТЕЦ Сливен е в процес на изграждане на сероочистваща инсталация, предприети са и мерки за привеждане на инсталациите към реалната им експлоатационна мощност, която е под 50 мегавата. Така централата ще излезе от списъка на големите горивни инсталации, които са под прякото наблюдение на ЕК, поясни Трайков, цитиран от БТА.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.