iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Номера ще се пренасят лесно след 6 август

Доставчиците на фиксирана телефония трябва да приемат единна процедура за преносимост на стационарните номера до вторник, стана ясно след срещата на телекомите с Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), съобщава ДНЕВНИК.
 
Така след 6 август би трябвало да сменяме мобилен и стационарен номер само с посещение в магазин на приемащия оператор. Безплатната процедура ще отнема не повече от седмица. Таксата, която приемащият оператор ще плаща на даряващия, се намалява от 25 на 18 лв. В момента процедурата се случва на две гишета, а потребителската цена е 5 лв.
 
Операторите са успели да договорят днес намаления за пренасяне на група фиксирани номера. До 300 номера отстъпката е 20%, а над 300 - 30%. Тя се налага, тъй като по технически причини БТК дефинира една организация като един абонат, въпреки че той може да включва телефоните на няколкостотин клиента.
 
Така вместо конкуренцията на БТК да плаща по 18 лв. за всеки пренесен номер, бившият държавен телеком прави отстъпка. В момента той държи над 90% от пазара на фиксирана телефония в страната. Затова по-малките телекоми се надяват преносимостта да е механизъм за увеличаване на конкуренцията на този пазар.
 
Така операторите ще бъдат принудени да предлагат по-евтини абонаментни планове, за да запазят клиенти. Битката между БТК и по-малките стационарни оператори ще бъде основно за бизнес сегмента.
 
Достигнатият компромис вчера идва, след като КРС глоби с 5000 лв. всички оператори заради неспазения краен срок за единна процедура. "М-тел" обяви, че ще обжалва наказанието в съда, тъй като има подписано споразумение с БТК.
 
По-малките телекоми, обединени в Сдружението за електронни комуникации, пък настояваха за отстъпка от 60% при пренос на група фиксирани номера.
 
По данни на КРС досега 65 хил. абонати са се възползвали от началото на процедурата през 2008 г. Според телекомуникационното законодателство на ЕС, което ще влезе в сила в България през 2011 г., преносимостта трябва да отнема не повече от ден.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.