iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Диспечери ще следят кога и защо прекъсва токът

Диспечери ще следят кога и защо прекъсва токът

Данните за прекъсванията на тока ще се отчитат от диспечери и ще се публикуват в обща информационна система.
 
Това предвижда новата методика за качеството на тока, която готви Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Чрез новата система ще се увеличат възможностите за контрол, смятат от регулаторната комисия. Досега трите основни електроразпределителни компании използваха различни методики, които са трудно сравними. 
 
След като диспечерите отбележат прекъсването на тока в общата система от комисията ще следят дали инвестиционната програма на дружествата води до отстраняване на проблемите с прекъсвания на тока. Има два вида прекъсвания: планирани - за извършване на ремонтни работи, и непланирани:
 
„Достойнство на новата методика е, че тя ясно отделя тези условия, които наистина са форсмажорни, от условия за прекъсване, които са създадени вследствие на недостатъчни инвестиции от дружествата. Освен това самата методика вече изяснява и конкретните права на конкретни потребители при спиране и считам, че определено се защитават интересите на потребителите", обясни Ангел Семерджиев, шеф на регулатора.
 
От комисията са използвали опита на останалите оператори от Европейския съюз и за създаването нова методика. Тя ще бъде прилагана от следващия регулаторен период в началото на юли. Предстои обществено обсъждане на новата методиката.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.