iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Назначиха перничанин за шеф на Държавната агенция за българите в чужбина

Перничанинът Росен Иванов, председател на фондация „Бъднини" (до м. октомври 2009 г.), е новият шеф на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това съобщи днес министърът без портфейл Божидар Димитров. Решението е взето на заседание на правителството.
 
Росен Иванов  е представен като адвокат в Адвокатска колегия, гр. Перник от 1993 г. до 2009 г. От  октомври  мин. год. гой е  съветник към политическия кабинет на министъра без портфейл Божидар Димитров.  Владее руски и сръбски.
 
Той заема поста на скарапастижно уволнената Райна Манджукова. Божидар Димитров обясни, че Манджукова е отстранена от поста заради ″нелоялното и некоректно отношение към управляващия екип на Министерския съвет″.
„Росен е известен в обществените среди и преди да бъде назначен за мой съветник като член на клуб „Будител", който се занимаваше с помощ за българите, завършващи в България, и други дейности", каза Божидар Димитров.
Изборът си той мотивира с приноса на перничанина в изработването на Закона за българското гражданство. „За качеството на неговата работа можем да съдим по това, че законът беше приет от всички парламентарни и политически сили, без нито един депутат да гласува против" - подчерта министърът.
Управляваната от Росен Иванов фондация „Бъднини" инициира пътуващи изложба „Забравените български средновековни църкви и манастири из Пернишко", която беше представена в най-напред в създадения от фондацията Клуб на историка в Перник, а след това в музея в Кърджали и в Националния исторически музей . Доскоро тя беше подредена във фоайтата на Минната дирекция. Росен Иванов е и съавтор на албума „Шетба из Пернишко".
 
 
Междувременно в социалната мрежа Фейсбук беше създадена група в защита на Райна Манджукова, към която се присъединиха много българи от страната и извън пределите й. "Първита българска жена от Бесарабия, която е достигала висок обществен пост чрез своята отдаденост на българската кауза - г-жа Райна Манджукова, председател на Агецнията за Българите в чужбина, днес беше изненадващо уволнена. Официалната причина - некоректно отношение към своя работодател и нелоялно говорене срещу българска институция. Реалната причина - на срещата си с българи в Прага, заедно с г-жа Цецка Цачева, Райна Манджукова има смелостта да каже истината в очите на всички - че българските институции не координират действията помежду си и това е причината, поради която българите в чужбина са жертва на НЕАДЕКТВАТНО отношение от страна на чиновници и държавни служители. А първопричината - един известен етнически българин от чужбина нахока сегашен български министър с думите,  че не върши работа и се отмята като фурнаджийска лопата, а Райна официално не защити въпросния министър." Така е могивирана групата във Фейсбук.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.