iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Награждават двукратен олимпийски шампион по борба с орден за заслуги в културата

Двукратният олимпийски шампион по борба Боян Радев ще бъде награден с орден „Св. св. Кирил и Методий" - огърлие за особени заслуги в областта на културата. Това е решило вчера българското правителство.
 
Роденият в пернишкото село Мошино борец е първият наш двукратен олимпийски шампион -Токио през 1964 г. и Мексико през 1968 г.; световен шампион по класическа борба от Толедо през 1966 г.; световен вицешампион през 1962 г. и 1967 г. и европейски вицешампион през 1968 г.
Отличието му се връчва като на един от най-големите дарители на България. Той е дарил на Националния исторически музей над 150 предмети, които запълват цяла зала в музея, наречена на негово име. Сред тях са ценни паметници - икони, каменни пластики и др. Много от тях са с национално значение, като надгробни плочи от римската епоха, оброчни плочки на Тракийския конник, на богинята Артемида, на бог Асклепий и бог Аполон, стъклени антични съдове, икони от ученици на Станислав Доспевски, дърворезбени „царски двери", и др.
Боян Радев е дарил на музея и всичките си спортни награди и отличия. С подобна колекция би се гордял всеки голям световен музей. За уникалната си дарителска дейност, Боян Радев е обявен за дарител № I на Националния исторически музей.
 
„В качеството си на колекционер, патриот и познавач, той е допринесъл много и за съхранението на свидетелствата за родната ни история, като често е спасявал откраднати от българските музеи ценни антики, икони и др", се казва в съобщението на преслужбата на правителството.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.