iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бавят одобрението на трансграничен проект за ждрелото на Ерма

Станислав Николов

Общините Трън и Димитровград в Сърбия очакват одобрение на трансграничен проект за превръщане на ждрелото на река Ерма в привлекателна туристическа дестинация, съобщи кметът на Трън Станислав Николов.
 
Разработката е за изработване на подробен проект на обекта на стойност 600 000 евро. Идеята е да да се обособят информационни центрове за услуги с постоянна видеовръзка в района чрез интернет, да се поставят информационни табели и да се реконструира съществуващата в момента екопътека. Предвижда се още да се изградят кътове за отдих с пейки и барбекюта, места за пикник и къмпингуване.
 
Проектът трябва да бъде разгледан в Технически секретариат по трансграничното сътрудничество между България и Сърбия. Поради забавено назначавене на негов шеф и експерти, разглеждането на проектите се бави, обясни наскоро в Перник експерт от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, под чиято шапка е секретариатът. В предишния си мандат той се помещаваше в Перник, а негов шеф беше настоящият народен представител от ГЕРБ Петър Петров. 110 са проектните предложения, които трябва да бъдат разгледани, като в 58 от тях водещи са български организации.
 
По думите на кмета на Трън и в момента Трънското ждрело се поддържа много добре. Наскоро са направени тоалетни, тъй като до сега не е имало. В момента се разработва проект и за снабдяване с питейна вода, а целта е да се изгради цялостен водопровод.
 
Само преди дни Трънското ждрело беше домакин на поредната алпийска среща, събрала около 50 катерачи, в това число и чужденци.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.