iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Млади социалисти натопиха бивш губернатор за несвършена работа

Млади социалисти от Перник неволно натопиха бившият областен управител, излъчен от БСП, в несвършена работа. Водени от доброто намерение да обърнат внимание върху грижата за военните паметници, с помощтата на настоящия губернатор, те установиха, че регистърът, който трябва да същесвува по силата на Закона за военните паметници, е непълен и по думите им е „правен по главния път". Освен това картотеката не е и публично достъпна, както би трябвало да бъде, а от регистрираните 79 паметника и паметни плочи, само 9 имат описания. Членовете на Младежкото обединение в БСП са недоволни и от липсата на предвидени средства в бюджета на областната администрация за подържане и опазване на войнишките паметници. Те настояват държавата да осигури средства за тази цел.
 
Всичко това младите социалисти са научили от отговор от настоящия областен управител на Перник Иво Петров, който той им е изпратил след тяхно писмено запитване до него в качеството му на председател на Областна комисия за военните паметници. На пресконференция днес младежите го упрекнаха в несериозно отношение към историческото наследство на Перник, но регъстърът на паметниците е правен по времето на предишния областен управител, когато в областната администрация имаше и назначен на граждански договор служител, отговарящ за тази дейност.
 
Интересът на младите социалисти към войнишките паметници е повече от похвален. В навечерието на 3-ти март Младежкото обединение в БСП започна национална кампания „Историята на чисто" за почистване и запазване на българските паметници, която ще продължи до 22 септември 2010 г. В рамките на кампанията клубовете на Младежкото обединение в цялата страна по график проявяват грижи за обекти от различни исторически периоди, водени от идеята, че е по-добре да почистим историята, вместо да я погребваме.
 
През почивните дни около Деня на победата и Деня на Европа -9 май, младите социалисти от клубовете в област Перник проведоха акция в няколко населени места. На 3-ти май в Батановци почистиха мраморната плоча на четиримата руски летци, починали във военен лазарет на територията на селището. След това те бяха в манастира „Св. Никола" над земенското село Пещера, където има паметник на 12 местни герои, паднали в сръбско-българската война. Там те почистиха полусрутената ограда и множеството мъхове и бръшляни, закрили надписите.
 
На 4-ти май група млади социалисти чистиха двата паметника в Ковачевци, издигнати в памет на войни, паднали в Междусъюзническата и Първата световна война. В Радомир под грижите на младежите светна пометната плоча на кап. Мирчо Христов и полк. Евтим Рангелов.
 
Третият етап на акцията беше в Брезник при паметника на героите от 5-ти конен полк през войните от 1912-1918 г.
 
В събщението на сайта на БСП се казва, че социалистическата младеж е единодушна в едно - историята няма цвят и ние трябва да я уважаваме такава, каквато е, защото тя е нашата идентичност пред останалите народи и познавайки и почитайки миналото си, можем да сме пълноценни членове на европейското семейство. Дано това не е само фраза, а осъзната позиция, защото в грижата за военните паметици могат да бъдат увлечени и младежи, които не споделят социалистическата идея. И да не се иска от държавата да върши неща, които ние самите можем да напривим за предците си.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.