iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пращат чиновници в неплатен отпуск заради свит бюджет

Служители от общинската администрация в Перник ще излизат в принудителен неплатен отпуск от 3 до 5 дни всеки месец. Това е една от антикризисните мерки, която подготвя общината заради свития бюджет.
 
Намаляване на работното време и съкращаване на чиновници също се обсъждат със синдикатите, съобщи кметът Росица Янакиева.
 
Сега в администрацията работят 145 души. Ако се отиде на вариант освобождаване на кадри, то ще е 16%. При всички положения обаче до края на декември ще трябва да съкратим 25% от персонала, че и повече, твърди Янакиева.
 
Според кмета това се налагало, защото за следващата година базата, върху която ще се изчислява фонд работна заплата вече ще е намалена заради заради въведеното вече от правителство 15% намаляване на държавната субсидия, което означава, че от 1 юли, разходите трябва да са с 30 на сто по-малко.
 
Това ще е пагубно за общините. Няма да можем да предоставяме услуги на гражданите, категорична е кметицата на Перник.
 
В града положението е усложнено заради решение на градския парламент отпреди две години. Тогава съветниците отхвърлили нуждата от 10% съкращение и гласували заплатите да се субсидират от собствените приходи на общината.
 
Драстично по-малко стават и парите за зимно поддържане, ремонтите на общинските пътища, както и за общата субсидия и капиталовите разходи.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.