iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Прокурори и ДАНС проверяват "Владайско въстание"

Прокурори и ДАНС проверяват фирма „Адева" ООД - гр. Перник, извършваща реконструкцията на ул. "Владайско въстание" в града, съобщава „24 часа". Съмненията са, че изпълнителят на обществената поръчка фирма "Адева" е заменила основата от скалната маса с шлака, която била по-евтина. По този начин щяла да "спести" около 500 хил. лв., уточнява ежедневникът.
В „Адева" ООД е преименувана фирма „Инфрастрой" - 2001" ООД, която всъщност е класирана на първо място в процедурата за възлагане на обществената поръчка за "Реконструкция и разширение на пътната и ВИК инфраструктура на ул. „Владайско въстание", до източната индустриална зона на гр. Перник, кв. Изток, в участъка от ОК 3 до ОК 57219 по регулационния план на гр. Перник".
 
На проверка ще бъдат подложени още изборът на изпълнител, както и дали фирмата няма укрити данъчни задължения. За това има сериозни основания, твърдят запознати с казуса. По неофициална информация с фирмата е подписан договор,  въпреки данъчните й задължения както към НАП, така и към община Перник. При неясни обстоятелства от класирането са отстранени и част от подалите оферти 9 фирми и ДЗЗД (Дружества по Закона за задълженията и договорите).
 
Договорът за изпълнение на реконструкцията на индустриалната улица, покрай която са разположени около 40 фирми, беше сключен от Община Перник с „Инфрастрой 2001" ООД на цена 4 670 813,19 лв. без ДДС или 5 604 975, 83 лв. с ДДС, срок за изпълнение на поръчката - 7 месеца и гаранционен срок от 216 месеца.
По договор ремонтът трябваше да завърши до края на февруари т. год. Но на два пъти са подписвани актове 10 и 11 за спиране и продължаване на строителните работи.
Първият път това е станало през зимата заради лошите атмосферни условия, като протоколите са съпроводени и с метеорологична справка.
Вторият път забавянето на ремонта се е наложило заради полагането на газопровод от фирмата „Рила газ" по трасето. По този повод има подписано тристранно споразумение между газовата фирма, община Перник и фирмата изпълнител „Адева" ООД.
По информация от директора на дирекция „Инжинерна инфраструктура и екология" в община Перник инж Михаил Михайлов общо отсрочката е от 89 дни, считано след 1 март. Наскоро представители на фирми от района на ремонтираната улица сигнализираха пред общински съветници от ГЕРБ и дадоха пресконференция за некачествено изпълнение на строително-ремонтните работи. По изпълнението на проекта се извъшва обстоен одит, обясни още инж. Михайлов.
 
Тогава от Община Перник увериха, че ако срокът не бъде спазен фирмата ще бъде санкционирана. На брифинг днес кметът Росица Янакиева е обяснила, че освен санкциите за фирмата, може да бъде прекратен и договорът.
 
Ремонтът на индустриалната улица стана възможен след предоставяне на държавна помощ в размер на 8 038 095 лв., предназначена за реализирането на проект, свързан с изграждането на техническа инфраструктура в индустриалната зона на гр. Перник. Договорът за това беше подписан на официална церемония в Министерство на икономиката и енергетиката на 17 ноември 2008 между представителите на държаванта власт и ръководствата на Община Перник и Стомана Индъстри.  На церемонията присъстваха тогавашният министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, заместник-министри, кметът на Община Перник Росица Янакиева, Атансиос Атанасопулос и Антон Петров, представляващи Съвета на директорите на "Стомана Индъстри".
 
Сумата беше отпусната на основание на Закона за насърчаване на инвестициите, тъй като „Стомана Индъстри" като сертифицирана от БАИ със сертификат за Първи клас инвеститор има право да получи финансиране от държавата за изграждане на елементи от техническата инфраструктура, като основно изискване е тази инфраструктура да е публична собственост.
 
Съгласно  обявлението за обществена поръчка с открита процедура по ЗОП дължината на пътното трасе от ОК 3 до ОК 57219 на ул. "Владайско въстание" е 2 200 (две хиляди и двеста) метра, оразмерен с конструкция на настилката за тежко движение. Предвидено е изграждането на нови елементи като: разширяване на пътното платно, подмяна на пътната настилка, изграждане на отводнителни съоръжения, пътна връзка с магистралата, асфалтиране на целия участък, разширение на моста на р.Струма и изграждане на нови пасарели за пешеходци, ново улично осветление и тротоари и други нови елементи на техническата инфраструктура. Предвижда се също така изграждане на ново улично осветление, подмяна на съществуващ водопровод и изграждането на улична канализация.
 
Процедурата за ремонта на ул."Владайско въстание" е оспорвана от класираната на второ място ДЗЗД "Владайско-2009", гр. Благоевград (обединяваща фирмите „Агромах" ЕООД, гр. Благоевград и „Стил Комплекс" ООД, гр. Благоевград) пред Комисията за защита на конкуренцията , но жалбата е оставена без уважение с решение на КЗК № 1105 от 22.10.2009 г.
 
С Решение на Общински съвет - Перник № 491/26.01.2010 г. е дадено съгласие да бъде проведен публичен търг за продажба с начална тръжна цена на употребявани гранитни павета с размери около 12/12/10 см. - 971 000 бр. или 2 136 тона с начална тръжна цена 145 лв./тон. (или 0,30 лв на бройка). Част от тези павета са извадени от ул. „Владайско въстание". Не е известно да е провеждан такъв търг, нито какво е количеството на извадените павета, макар че от продажбата им се очакваше сериозно постъпление за общинския бюджет. Част от паветата са на съхранение в двора на общинска фирма.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.