iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


АСН: Първанов вижда странни неща

 
Стават странни неща в България. Това обяви президентът Георги Първанов в родния си край днес, коментирайки, че България се превръщала в полицейска държава.
 
Не може да не прави впечатление на всички, че покрай необходимите действия, които трябва да респектират престъпността, успоредно с това сме свидетели на доста радикални действия, които прехвърлят границата и които са част точно от този стремеж да се внуши, да се създаде страх в обществото.
 
Държавният глава разкри това в пернишкото село Витановци, където отиде след  освещаването на новопостроения храм "Вси светии" и дари евхаристиен комплект и плащеница. Света литургия пък отслужи Знеполският епископ Йоан.
 
Първанов коментира в Пернишко и наложеното от него вето върху текстове от Закона за радио и телевизия, касаещи СЕМ. Не може да се правят закони, с които да се решават един или друг персонален въпрос, отсече президентът Защото в мотивите ясно било указано, че "всъщност става дума точно за това - да се отстрани точно определен човек от СЕМ и да се запазят други".
 
Според Първанов не може да се правят два последователни закона, в които принципите са различни и дори противоречащи си помежду си. Не може да се решават кадрови въпроси, когато става дума за такъв орган за медийното пространство - с жребий, допълни държавният глава. Конституционният смисъл на един мандат бил в това, че като се избере някой за определен срок, той трябва да има увереност, трябва да има сигурност да изпълнява своите ангажименти. Защото с всяко следващо правителство ще идва някой, който ще променя законите, ще променя съставите, ще пренарежда мандатите, коментира по принцип още президентът. Това не е правова държава, заяви Първанов.
 
Президентът смята, че върху медиите се упражнява последователна кампания за натиск, че законът бил стъпка, която "идва да насади страх у медиите, да покаже, че каквото си е наумило правителството, това ще стане, и така да бъдат уплашени определени медийни среди".
 
Във връзка с предстоящата актуализация на бюджета Първанов изрази позиция, че ситуацията е доста сложна, динамично променяща се и трябва да се държи здраво състоянието на валутен борд, трябва да се работи по правилата, които са установени при предишните близо 15 години. Според него всякакви импровизации биха могли да дестабилизират обстановката. Снимка: БГНЕС
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.