iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проповед на Знеполският епископ Йоан след освещаване на храм във Витаноци

Проповед на Знеполският епископ Йоан след освещаване на храм във Витаноци

Ваше благоговейство, всечестни отци, обични в Бога братя е сестри, радостен е за нас този ден, който Господ ни сътвори, защото днес е празникът на отданието на Педесетница, отданието на празника, в който отбелязваме рождиния ден на светата Църква, свързан с обещанито затова, че Дух Свети ще слезе във вид на огнени езиции ще залее светата Църква и изпълнението на това обещание, което се случи миналата неделя.
Днес,отдавайки празника Педесетница или известна като света Троица, защото Бог в пълнота изяви Себе си отново и отново, ние трябва да се съчетаем в изпълнение на друга богослужба, свързана с освещаването на този храм, нов дом Господен, посветен в чест на всички светии. Трябва да се отбележи, че настъпваме в неделята на всички светии, на всички боговдъхновени мъже и жени, които просияха в света със своя живот и оставиха траен спомен в паметта на светата Църква.
Ние знаем, че дълго време в този край и точно в това село Витановци, не е имало храм. Усилията на множество човеци, направиха възможно в днешния ден освещаването на новия дом Господен, което е повод както за радост, тъй и за размисъл върху осъществяването на онова, което трябва да бъде и е свързано с дома на Бога.В този ден ние възнасяме благодарност към Всесъздателя, на всички ктитори, дарители и спомоществователи, към кметкското ръководство, към г-н Първан Симов - кмет на селото и на всички вас, обични в Господа братя и сестри
В очакване сме на пристигането на президента на Република България г-н Георги Първанов. Виждам, че аз в многословието си не мога да се надявам да бъда чут, и не се ще занимавам повече вашето внимание с моята проповед. Просто ще изчакам президента, за да го поздравя. Но ми си щеше все пак да чуем и няколко думи, свързани със значението на храма и неговото място в живота на всеки православен християнин. Защото животът на всеки човек преминава през Божия храм от люлката до гроба - с тайнството свето Кръщение, с тайнството Миропомазание и с всичките тайнства в светата Църква. Но като ви благодаря от все сърце ви благопожелавам Божието благословение и неговата милост да бъде с всички нас.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.