iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Представиха 77 стихотворения от Здравко Георгиев

Представиха 77 стихотворения от Здравко Георгиев

На 27 май от 17.30 ч. в Малкия салон на Двореца на културата се състоя представяне на стихосбирката „77 стихотворения" от Здравко Георгиев. Това е осмата поред книга, издадена от пернишкия творец.
 
Здравко Георгиев е роден през 1952 г. в гр. Перник. Завършил е тогавашната Втора политехническа гимназия „Христо Ботев", след което бива приет във Висшето военно училище във Велико Търново. Там той учи в продължение на няколко години, след което отива във филиала на СУ в Благоевград, където завършва обучението си през 1981 г.Здравко Георгиев пише стихове още от ученическа възраст. В периода, в който е курсант към Военното училище участва в тамошния поетически кръжок, като творбите му намират място в Алманаха, издаван от кръжочниците. За първи път негово стихотворение е публикувано през 1973 г. във вестник „Димитровско знаме". Като курсант той публикува във вестник „Народна армия".
 
Първата поетична книга на Здравко Георгиев се нарича „Трохички от любов" и излиза през 1992 г., когато той работи в РУ на МВР в нашия град. След това циклично през приблизително тригодишен период той издава книгите: „Дъжд в сърцето", „До другата нощ", „Кой говори с конете"/проза/, „Между сънищата и живота" /есета/, „Песен за звездите". Преди две години излезе от печат шестата му стихосбирка „77стихотворения", която ще представи пред нашата публиката в четвъртък, а поетът сподели, че вече има дадени за печат още две стихосбирки.
 
Здравко Христов е написал химн за град Радомир /във времето, когато живее и работи там/, както и химн за Перник, включен в диска „Песни за Перник".
 
Когато дните прецъфтят,осиротелите ливади плачат...Под гредата мократа коса виси.Уморен целува стомната, косачът.Когато музата внезапно си отиде,листът е смачкан, но е бял.Мъката в косите дъх стаяваПоетът е НИ ЖИВ, НИ МЪРТЪВ - нито пък умрял -стиска зъби онемял...Събира съчки от звездите - и макар и остарялотново огън ще запали.
Из „77 стихотворения"
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.