iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Росен Иванов: Ще настояваме държавата да поеме повече отговорности

Росен Иванов: Ще настояваме държавата да поеме повече отговорности

Най важното е да се направи анализ на дейността на агенцията, за да видим, какво да се запази и как дейността да се оптимизира. Това заяви пред БНР в предаването "Събота 150" новият директор на Държавната агенция за българите в чужбина, перничанинът Росен Иванов. Той подчерта, че страната ни за първи път след 1990 година има правителство, в което има министър за българите в чужбина.
 
Иванов посочи още, че агенцията има координация с другите министерства. Той обясни, че с МВнР агенцията работи много активно както и с Министерство на правосъдието, с което съвместно са прокарали измененията в Закона за българското гражданство. „Това е посоката - да настояваме държавата да поеме по-големи отговорности за българите в чужбина защото това са български граждани", заяви Иванов.
 
Той подчерта, че промените в Закона за българското гражданство прекратяват възможността за посредници между държавата и граждани на други страни с българско самосъзнание, както и улеснява доказването на български произход. Иванов посочи, че за петте месеца на тази година са приети повече гражданите отколкото за цялата минала година. В закона за българите в чужбина, който се изработва в момента, акцентите ще бъдат върху засилване на ролята на образователната дейност за българите в чужбина. „В закона изрично държим да се запише, че сградният фонд на българските институции при възможност да бъде предоставян за образователни и културни цели", каза Иванов.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.