iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


СДС: Бюджетът е болен

СДС: Бюджетът е болен

Или режем разходи, или вдигаме данъците, каза Мартин Димитров
 
Бюджетът сега е болен, даде своята оценка лидерът на СДС Мартин Димитров. Съмненията ни по актуализацията на бюджета остават, заяви той пред БНТ. Според него актуализацията на бюджета през месец май показва несправяне с проблемите.
 
Възможностите за актуализация на бюджета са следните - или трябва разходите да бъдат отрязани драстично, или трябва да се вдигнат данъците, обясни съпредседателят на Синята коалиция. Няма реално намаление на разходи - дават се за хеликоптери, за тютюнопрозиводители, отбеляза той. И през септември пак ще има дебат да вдигаме ли ДДС, каза Димитров. Ако сега не се орежат разходите, данъците ще се вдигат, заяви той и каза, че Синята коалиция е конструктивна сила, но ще подкрепи само разумна актуализация на бюджета.
 
Вдигането на данъци в икономическата криза обаче е немислимо и ще доведе до много последствия, например, голям дефицит - от там ще падне кредитният рейтинг, лихвите на банките ще се вдигнат и инвеститорите ще избягат, обрисува ситуацията Мартин Димитров. Затова според сините трябва да бъде заложено решително съкращаване на разходите. "Няма да допуснем нарастване на дефицита в бюджета, ние не искаме да пречим на правителството, напротив, искаме да помагаме", увери Димитров.
 
Приходите от плоския данък продължават да растат, което означава, че той е добра идея, смята Мартин Димитров. Според него вземането на пари от фискалния резерв само задълбочава проблемите. 2011 няма да има свежи пари. Актуализацията на бюджета да се направи така, че 2011 да няма дефицит, препоръча лидерът на СДС. През последните дни Министерството на финансите тръгна да взема заем, но условията са неизгодни - пропусната беше възможността за заем, допълни той.
 
Както се очертава и през 2011 ще има дефицит, смята синият лидер. Според него дефицит при всички случаи е лошо нещо. "През 2009 г. сме имали 4% дефицит, за 2010 г. той е 5%, а през 2011 г. няма как да е по-малък", обясни синият лидер.
 
Димитров смята, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров лансира в парламента крайно леви тези. Сидеров предложи нова икономическа философия със засилване на държавната регулация и БНБ да определя лихвите по кредитите. Още преди дни сините остро се противопоставиха на идеите на националистите.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.