iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спираме да пълним хазната

Спираме да пълним хазната

След "деня на свободата от правителството" работим за себе си
 
Денят на свобода от правителството, който трябваше да отбележим днес, е подранил заради проблемите с бюджета. Всяка година от Института за пазарна икономика изчисляват кога е денят, когато хората спират да работят, за да пълнят държавната хазна и започват да работят за себе си. Тази година обаче този ден дойде по-рано от предвиденото - към средата на май, а не в първия ден на юни, съобщи Дарик радио.
 
Денят на свобода от правителството дойде по-рано, но това не е повод за радост, категоричен е икономистът Петър Ганев. „По-вероятно е този ден вече да е минал, тоест в началото на годината, когато ние правихме изчисления, се оказа, че трябва да е на 1 юни, но виждаме, че с ревизията на бюджета, която се случва точно около тази дата, нещата доста се променят. От една страна имаме промяна и при БВП, който според новите очаквания ще бъде малко по-висок от заложеното, въпреки че не е ясно записано колко точно ще бъде, и от друга страна, разбира се, е този доста голям срив при приходите, който променя цялата картина", каза икономистът.
 
Според Петър Ганев данните и този път не са окончателни, докато не се видят крайните промени в бюджета. „Тази новина, която в първия момент би звучала добра, всъщност не е добра, тоест тези по-ниски приходи всъщност идват като отговор на кризата", коментира икономистът.
 
Той бе категоричен, че ако не се вземат мерки, проблемите ще се задълбочат допълнително. По света този ден идва през април за американците и естонците, през май за британците, през юни за чехи, белгийци и хървати. Най-късно го отбелязват в Германия, Франция и някои скандинавски страни.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.