iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Земен пред фактически фалит

Общините са на ръба на оцеляването, а 27 от тях са изправени пред фактически фалит. Сред тях е подредена и община Земен от област Перник.
 
Причината е в орязването на бюджетите им с 15% със задна дата от януари или с 30% от 1 юли.
 
Кметствата, които остават реално без средства, са най-бедните, в чиято хазна постъпват малко местни данъци и такси, а бюджетът им по правило идва основно от държавната субсидия. Те нямат свои имоти, които да продават или отдават под наем. Никога не е било така и в момента всички правят отново финансови разчети как да вържат двата края, съобщиха от Националното сдружение на общините. Градоначалниците са започнали да преглеждат административните щатове и да обмислят увеличение на налозите на гражданите. Там, където безработицата е много голяма, ще има неразплащания към фирмите. Още по-тревожното е, че няма откъде да се платят и предстоящите увеличения на консумативите.Единствените сфери, които са пощадени от кризисното орязване на парите, са училищата и социалните дейности, които се субсидират от държавата. Пари обаче няма за детските градини, за общинските услуги, за инфраструктурните проекти, за зимното почистване и за разплащане на вече сключени обществени поръчки и за съфинансиране на програми по линия на ЕС. Плащанията за тях пък също се бавят с месеци.
 
Общините, които ще фалират:Трекляно, Връбница, Невестино, Макреш, Ружинци, Неделино, Руен, Ивайловград, Хайредин, Белица, Цар Калоян, Земен, Грамада, Николаево, Самуил, Венец, Якоруда, Антоново, Ситово, Мъглиж, Кирково, Димово, Елена, Чипровци, Котел, Брусарци, Бойница.
 
И самите управи са виновни за кризатаКризата удари местната власт не само заради липсата на държавно финансиране. В кметствата спряха сделките с имотите, които носеха сериозно перо в бюджетите им. В голяма част от тези, които са най-застрашени от фалити, управляват градоначалници с по няколко мандата. Те разчитаха на дребни сделки по време на управлението си и нямаха видима стратегия за развитие.
 
Отмина времето на бесните заменки със земи и имоти, от които се вземаха пари за попълване на кметската хазна. Там, където не успяха да привлекат бизнес инвестиции, или пък умишлено ги задържаха, също доведе до сегашните проблеми. Правенето на проекти с неясни цели сега пак си отмъщава на градоначалниците, твърдят експерти. Защото те нямат пари нито да ги довършат, нито тези проекти реално да заработят за тях. В голяма част от районите има застаряващо население, обезлюдени места и в същото време полузатворени големи обекти като болници или предприятия с неясно предназначение, които гълтат пари./24 часа
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.