iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проф. Хр. Христов: Осугурени са 147 преподаватели за Европейската политехника

Имаме готовност да осигурим още първата година 147 преподаватели, от които 97 са хабилитирани лица - професори, доктори или доценти, декларира ръководителят на проекта за откриването на Европейски политехнически университет в Перник проф.Христо Христов.
По време на дебат, в който парламентарната образователна комисия разреши пускането на университета той обясни, че поне 15 представители на бизнеса със защитени докторати искат да преподават в университета.
За лектори по физика имало четирима кандидати, като един от тях е американски професор от университета в Илинойс, друг е учен от БАН, а останалите са от други висши училища.
От ЕПУ обясниха, че предлагат по-добри условия и заплащане от държавните университети, затова няма да имат никакъв проблем да привлекат нужния брой преподаватели, за да получи университетът акредитация съгласно закона за висше образование. Както е известно, тя изисква ВУЗ-ът да има преподаватели, които да се водят на основен трудов договор само в него.
Институционална акредитация на ЕПУ ще бъде направена едва 2 години след откриването му, обясниха от МОНТ.
 
Възнаграждението на всеки от преподавателите ще остане конфиденциално и ще се договаря индивидуално, в зависимост от неговия принос за университета и оценката за качеството на работата му, дадена от вътрешно-университетската система за оценяване на качеството. Част от поканените чуждестранни преподаватели са съгласни да работят на основен трудов договор в ЕПУ. Има и български преподаватели в чуждестранни университети, които живеят в чужбина, но са съгласни да работят и за университета в Перник, обясни още проф. Христов.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.