iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Подредиха изложба от старинни оръжия за близък бой

В Регионалния исторически музей в Перник от 1 юни е представена нова изложба „Старинни оръжия за близък бой от Пернишко".
 
Посетителите могат да  видят бронзов и железни мечове, бойни брадви, върхове от копия, шлем, кинжали, боздугани, ятагани, саби и ножове.Най-древните сред тях датират от 3300 години.
 
Част от античните оръжия са открити при археологически проучвания на Василка Паунова в Трънско и до този момент не са били показвани в изложба.
 
Средновековното въоръжение е намерено при разкопките на крепостта Перник през 70-те години на ХХ в. и сред тях особено интересни са шлем, меч и ками от ХІІ в., които са принадлежали на византийския управител на твърдината.
 
Сред ценните находки е и сабята със сребро и позлата на един от най-изтъкнатите възрожденци и съратници на Васил Левски от Пернишкия район - архимандрит Зинови попПетров от с. Враня стена, Земенско. Върху канията и се чете надпис: „В памяти Зиновию п.Петров от капитан Дел Сол. Радомир 1878."
 
В близост до подаръка за Архимандрита е и снимката на друг легендарен негов приятел - Ильо Войвода, с когото установили временно управление в гр. Радомир през декември 1878 г.
 
Сред представените вещи е и бойния нож на опълченеца Захари Янков от с. Цигриловци, носещ надпис и дата от 1812 г. Освен оригиналните оръжия в изложбата са представени и картинни възстановки на древни воини с доспехи.
 
Изложбата е дело на временния директор на музея  Василка Паунова и археолозите Орлин Рачев и Филип Михайлов

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.