iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бойко Борисов: Много накланят нещата към задължително обучение по религия

Много накланят нещата към задължително обучение по религия в българското училище. Това заяви по време на днешното си посещение в радомирското Старо село министър-председателят Бойко Борисов.
 
Сутринта в репортаж на Нова телевизия в предаването "Иконостас" от Кръглата маса за обучението по религия се чу и мнението на областния управител на Перник Иво Петров, който е един от губернаторите, активно подкрепящи тази идея.
 
Настоящото правителство показва съпричастност към нуждата от задължително изучаване на православието в училище,  лансирана в общественото пространство от няколко години.
 
Преди месец просветният министър Сергей Игнатов заяви, че предстои обсъждане за въвеждането в учебната програма на задължителен предмет по религия.
 
Сергей Игнатов заяви, че те са подготвили проект за въвеждане на обучение по религия в училищата.
 
Според образователния министър обаче църквата първо трябва да засили ролята на неделните училища. „Защото ако няма такива, а ние го вкараме само в училищното образование, ще се получи един дисбаланс", заяви Игнатов.
Светият Синод на Българската православна църква отстоява становището, че обучението по религия трябва да се въведе от 1 до 12 клас с хорариум 2 часа седмично и оценяване, съобразно нормативите на МОМН. Предлагат се три варианта на учебния предмет "Религия" - "Религия-Православие", "Религия-Ислям" и "Религиознание". Според експерти въвеждането на религия е напълно възможно.
 
По данни на последното социологическо проучване, поръчано от Министерството на образованието, младежта и науката 90% от учениците и 70% от родителите изразяват желание предметът да се изучава в училище.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.