iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перничанин основа първото българско виртуално училище По жицата

Интервю на Силвия Авдала за израелския вестник на български език aliya.bg
 
Перничанинът Валентин Ненков е емигрант в САЩ от седем години. Живее в Бостън. Създател е на Българския бизнес център в Питсбърг, Пенсилвания както и на съботно училище за деца на български емигранти „3 март". Виртуалното училище „По жицата", което е също негова рожба няма аналог по света.
 
- Г-н Ненков как възникна идеята Ви за интернет-обучение на българските деца по света?- Възникна постепенно с наблюденията ми върху българчетата докато живеех в Питсбърг. На срещите които организирахме открихме, че много от децата почти не говореха български, други говореха, но не умееха да четат и пишат. Родителите им приеха с голям ентусиазъм инициативата за съботно училище. Така се появи „3 март". Проблемите обаче идваха от факта, че нямаше адаптирана академична програма, децата бяха на различна възраст и различно ниво на владеене на езика. А и смятам, че един час седмично е крайно недостатъчно. Решихме, че виртуалната форма на обучение ще приобщи и други желаещи деца от по-отдалечени краища на Америка и света.
 
- Какво конкретно представлява „По жицата"? Как протичат заниманията?- Всички заинтересовани родители могат да почерпят директно информация от сайта на виртуалното училище: www.bulgarian-online-school.com, както и да присъстват на специален демонстрационен урок. Смятам, че подходът е оригинален - при отваряне на сайта попадате в така наречената виртуална класна стая, която напомня възрожденското килийно училище. На първо време сме подбрали уроци по български език, литература и история на България.За най-малките сме подготвили бяла „черна" дъска, на която да се упражняват. Едновремено с това те чуват гласа на учителката и на другите деца във виртуалната класна стая. Едно допълнително предимство е, че те така завързват контакти с техни връсници дори от другия край на света.
 
- А защо наричате училището „килийно"?- Знаете, че по време на петвековното турско робство са възникнали килийните училища. Колкото и примитивен да е бил характерът на обучението в тях, те допринасят немалко за разпространението на грамотността сред българското население и така стават важен фактор за запаэване на неговата национална идентичност. Дипломите, които издаваме нямат тежест пред Министерството на образованието, но опитът ни показва, че нашите ученици с времето успяват да поддържат такова ниво на владеене на български език, че при евентуално връщане в България успяват да издържат успешно приравнителните изпити и да продължат образованието си наравно с връсниците си от българските училища.
 
- Колко ученици имате в момента?През последната година училището се разрасна много. Съобразявайки се с часовите разлики днес успяваме да обучаваме деца от западното крайбрежие на Америка та чак до Япония. Това са общо 160 българчета. Втора година вече имаме ученик и от Израел - от гр. БатЯм.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.