iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бистрят тези за нов закон за училищното образование - мнения на читатели

По инициатива на народния представител от ГЕРБ Ирена Соколова на 22 юни 2010 г. в Двореца на културата в Перник ще се проведе обществено обсъждане на проекта за нов закон за училищното образование. На срещата ще бъдат поканени директори на училища и детски градини и главни учители. Те ще имат възможността да обсъждат концептуалните промени в образованието с представители на експертната група, която подготвя образователния закон, както и с членове на Комисията по образование към Народното събрание.
 
Областна администрация Перник е основен партньор в организирането на работната среща. Началото на този формат на публично обсъждане на законодателните промени в образователната сфера ще се постави в Перник. Идеята на Ирена Соколова е подобни дебати да се организират и в други областни центрове на страната.
 
Това е реален израз на политиката на правителството за откритост, прозрачност и съобразяване с потребностите и възможностите за участие в законодателните процеси на хора с опит, знания и умения. По този начин педагозите ще имат реално участие в създаването на законите, които след това ще следват в практическата си работа. Това е и първата конкретна стъпка в реалното утвърждаване на позицията на главния учител.
 
Срещата в Перник се организира със съдействието на регионалния инспекторат по образование.
Читатели на „24 часа" направиха портрет на училището и дадоха 10 решения на задача "неграмотни ученици":
 
Места за "превод" и зубрене на уроци, които никога в живота няма да ти потрябват.
 
Олющени и изрисувани с графити сгради, в които времето е спряло в миналия век.
 
Институция, която убива любопитството към знания и умишлено държи в мизерия бранш, който в други страни по света е на почит.
 
Гара разпределителна за бъдещи емигранти, които говорят по-добре чужд език, отколкото майчиния.
 
Също място за срещи, любов, клюки, обиди, бой и...малко дрога. Ако вече не сте се досетили, ще ви кажем - така читателите на "24 часа" рисуват българското училище. Може и да преувеличават, но от разказите им, които стигнаха до нас чрез инициативата "Отличното образование" на "24 часа", БНР и Министерството на образованието, младежта и науката, лъха недоволство.
 
Такива са  образите, чрез които българското училище живее в главите на хората. Ето и няколко обобщени мнения:
 
УРОЦИТЕ - Безсмислено много, ухпражненията за затвържданаве на материала - малко. Масово е убеждението, че учебният материал трябва да се съкрати, опрости, олекоти. Както обобщи габровка: "От 10-12 предмета, които изучават, накрая децата знаят само основните неща. Парадоксът е "много, много и накрая нищо".
 
УЧЕБНИЦИТЕ - много, неразбираеми, написани като за професори, с чуждици и сложни термини, някои - с фактологични грешки. Чисто физически тежат и се разпадат след първия месец.Препоръката "Един учебник по един предмет за всички училища!" набира височина.
 
УЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ - хаос. Материал от 9-и клас по математика например днес е "свален" в 6-и, както сигнализира майка. "Синът ми трябва да зубри, за да отиде в по-добро училище!"Дълги и тежки текстове по литература морят учениците в началното и средното училище."Така държавата отказва децата да четат!", би камбаната родител. Други се присъединиха: "Сричат, зубрят и отвикват да разсъждават!". Това се пренася и в гимназията.
 
УЧЕНИЦИТЕ - опитни зайчета на висшестоящи амбиции, които от години прелитат и се разминават в българското училище. И на които власт, родители и институции са длъжници. Описват ги и като дръзки акселерати, които излизат от гимназията полуграмотни. "Но пълни с амбиции за високи позиции, високи заплати и безгрижен живот!", според столичанин. Големият извод на всички, които ни писаха, е, че учениците от 1-и до 12-и клас имат нужда от уроци по социално поведение и гражданско образование.
 
ЕЗИКЪТ на съвременните деца - беден и груб. "Пишат и говорят, като извадени от "Биг Брадър". Повечето "живеят" в интернет, в скайпа. Действителността, не ги привлича.Това е отчайващо! Да ги карат да разказват за себе си и за нещата, които ги интересуват. Като пораснат едва ли ще комуникират с изрази от преди два века, с каквито са пълни учебниците на подрастващите....", аргументира се столичанин.
 
УЧИТЕЛИТЕ -омаломощени от безкрайните реформи, измъчени от лоши учебници и програми, финансово слабо мотивирани да работят. Гилдия без самочувствие, според едни. Но в редиците на която все още са останали самоотвержени професионалисти, които успяват да стигнат до сърцата и ума на младите, според други. "Умишлено ги държат в мизерия. Затова в тази професия навлизат все по-некомпетентни хора, за които тя е временно решение за трудова заетост", обобщи плевенчанин. Хасковлия пък предложи годишни атестации за всички учители, от които да зависи заплащането им.
 
ДИСЦИПЛИНАТА - един от най-големите проблеми на българското училище. Онзи, който успее да я овладее, прибягва до силови методи. Както обобщи 12-класник от Перник: "Липсва уважение. Но с всяване на страх не става. Децата са агресивни, защото не искат да ги броят за бройлери и послушковци, които поглъщат кротко всичко, с което ги заливат от учебната дъска. Скучно ни е в училище!"Хората се обръщат към опита през социализма - искат характеристика при завършване, оценки за дисциплина и поведение, униформи, вечерен час. Новото е старо - психолозите в училищата да са повече. "Защото децата стават все по- неуправляеми и агресивни", както ни писа благоевградчанин. Настояват и за повече полицейско присъствие край школата, където на метри от входа невръстни ученици с бира и цигара в ръка минават за гледка в реда на нещата.
 
ТЕСТОВЕТЕ разделят хората на два лагера. "Да паднат!" искат в единия. "Децата налучкват отговорите на "онче-бонче" и нищо не научават с тях", категорична е габровка. Други възразяват: "В цяла Европа отчитат знанията на децата така! Ние - пак контра..."Подобни са настроенията и за МАТУРИТЕ. Едни ги искат, други - само ако са вход за ВУЗ, трети смятат, че излишно дублират кандидатстудентските изпити. "Или едното, или другото!", категорични са препатили.
 
Ученичка в 11-и клас попита: "Онова, което изучаваме в училище, съществено се различава от изискваното във вузовете. И ако искаш да станеш студент, хвърляш много пари и време за самостоятелна подготовка, съответно - не ходиш на училище. Може ли това да се промени?" Препоръката за ПАРИТЕ в българското образование е повече от ясна: "Правителството трябва да спре да купува нови мерцедеси и самолети за депутатите и министрите, а да помисли за образованието - бъдещето на държавата ни."
 
А ВАШЕТО МНЕНИЕ КАКВО Е?
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.