iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вода с вкус на пирони привлича туристи

 

Минераленият извор "Желязна вода" в местността Бърдото над град Брезник привлича все повече посетители. В почивните дни много хора посещават месността за пикник и почивка, но и за да си налеят от уникалната лековита вода.

 

Водата е богата на железни йони, които са полезни за лечение на различни болести. От брезнишката желязна вода се повлияват анемии и кожни болести. Образуващата се утайка действа като мехлем за много видове псориазиси. Но да се пие от нея по много е невъзможно. Само глътчица оставя в устата вкус, сякаш замезваш с пирони. Препоръката е само по 100 грама, три пъти на ден да се пият с лечебна цел. И задължително трябва да се пази в тъмни стъкла, защото за 24 часа променя качествата си. Има малка тайна, че с витамин С може да се стабилизира.

 

Трябва да се пазят и дрехите, защото макар да е прозрачна водата, оставя кафяво ръждиви петна, които не се изпират и не е препоръчително да се опитва.

 

Изворът се стопанисва от община Брезник. Теренът е общински. След размяна на 40 дка общински гори, сега около 7 дка около „Желазната вода" са парк, собсвеност на общината. Със Средства по проект и от собствени приходи общинското ръководство е облагородило района, ремонтиран е и пътят. Изворът е каптиран и добре затворен, за да няма достъп на пряка слънчева светлина.

 

Преди 35-40 години желязната брезнишка вода е била бутилирана и даже изнасяна за Израел. Такава възможност не се изключва и сега, но всичко е въпрос на сериозни инвестиции.

 

Наскоро изворът беше посетен от италиански предприемачи, които харесаха мястото и дадоха препоръки да се развие като туристическа атракция. Може да се използва някой рекламен трик, например , че помага на мъжете да стават „железни", предложиха гостите.

 

В подножието на Бърдото е средновековният  православен храм „Св. Петка", който също заслужава да се види, ако решите да се разходите до Желязната вода.

 

Наблизо е и модерният хотел-ресторант "Бърдото", който предлага добри условия за почивка, а и за делови срещи.

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.