iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Станислав Николов: Разчитаме на пари по проекти

Кметът на община Трън Станислав Николов за развитието на общината в условията на криза и намалено субсидиране
 
Предвижда се субсидиите за българските общини да бъдат намалени с 15 %. По какъв начин това ще се отрази върху развитието на община Трън?- Ако това се случи, ние реално ще спрем да работим. Няма да имаме възможността да осъществяваме никакви допълнителни дейности. Действията ни ще бъдат насочени единствено към оцеляване. След като е такова положението в държавата, нямаме друг избор.
Средствата за капиталови разходи ще бъдат силно ограничен, а община Трън има проблеми с инфраструктурата. Как ще се справите при тези обстоятелства? От къде ще търсите допълнителни средства за пътища?- Единственият изход ще бъде да реализираме продажби на общинско имущество. Само на това може да разчитаме, тъй като според закона всички печалби от продажби се изразходват само за капиталови разходи. Това е единствената идея, макар че стагнацията е голяма. Хората нямат пари и това е причина да няма търсене на общински имоти. Все пак това е единствената ни надежда да спасим пътищата в региона.
По разпореждане на главния прокурор се правят проверки на всички общини за неправомерно отстъпено право на строеж. Вие притеснявате ли се от тези проверки?- Не. Трън не е община, към която има голям интерес в този аспект. Нямам такива притеснения и при нас няма такива сделки.
Имате амбиции да превърнете туризма в приоритет и икономическа изгода за територията Какви са очакванията Ви за приходи от тази сфера?- Община Трън е трета по големина в България, но е малка по брой население. През почивните дни обаче идват много хора и посещават най-вече местността „Ждрелото". Туристи не липсват, но ако създадем по-добри условия, броят им ще се увеличи още повече. В тази връзка кризата пречи на бизнеса, за да се развива с по-бързи темпове.
В някои курорти предстои закриване на хотели заради липса на туристи, а при вас предстои откриване на хотел. Дали ще бъдат повече туристите в Трън през летния сезон?- При нас туристи са по-различни от тези, които ходят в Банско, например. Ние развиваме селски туризъм и хората идват, за да видят природата. Посещавайки Трън, туристите не идват заради хотели и СПА-центрове, а идват, за да видят „Ждрелото", параклиса на Св. Петка, тоест нашият туризъм е малко по-различен.
А кандидатствате ли с проекти за развитие на природните дадености на общината?- Да, разбира се. Разработени са два големи проекта, но за жалост досега няма никакъв резултат. Все още не са разгледани. Може би има липса на кадри в министерствата и това да е причината за забавянето. Единственото, което е одобрено, е преустройството на централната градска част, което ще започне в началото на юни.
Какво точно ви предстои?- Проектът е за 1 500 000 лв. 13 фирми се явиха на конкурс и излъчихме победител фирмата, която даде оферта за 850 000 лв., което за общината е много добре. Така ще имаме още пари за усвояване по тази мярка. Предвижда се целият център на град Трън да се обнови, ще бъдат монтирани старинни пейки и лампи. Ще има шадравани и детски кътове. По този начин ще променим облика на града. Целият център ще бъде реновиран по този проект. По програма „Трансгранично сътрудничество" имаме намерение да изградим паркинги в близост до местността „Ждрелото". Имаме много идеи, обмисляме много неща и разчитаме на европейските средства. Дано да се намерят по-добри експерти, които да разглеждат и одобряват проектите по-бързо.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.