iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


122 милиона европейци са изложени на риск от бедност

122 милиона европейци са изложени на риск от бедност 02_1455354504

Евростат публикува доклад, който показва, че около 122 милиона европейци са изложени на риск от бедност, като това е почти всеки четвърти гражданин на Съюза.

Най-лошо в това отношение е ситуацията в Румъния и България. Полша е на средно ниво, но е далеч не само зад богатите скандинавски страни, но дори и след чехите. Сред южните европейски страни с проблема се борят „само“ 14% от жителите, предаде БЛИЦ.

При изготвянето на доклада, Европейската статистическа служба измерва риска от бедност и социално изключване. Този показател отчита три променливи. Първо, той взема предвид хората, които живеят на границата на бедността, които изкарват по-малко от 60% от средния доход в страната.

Втората променлива е процентът на хората, които не могат да си позволят непредвидени разходи - те плащат за жилището си и комуналните услуги, но нямат пари за почивка или култура. Последният показател е т.нар. интензивност на труда – каква част от членовете на семейството са имали работа. Тук са взети предвид тези, които, например, работят само по 2 месеца в годината, а останалите 10 са безработни.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.