iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


36 общини ще участват в програмата за саниране

36 общини ще участват в програмата за саниране 02_1424701410

Договори за участие в Националната програма по енергийна ефективност към днешна дата вече са подписали 36 общини и 22 сдружения на етажните собствености.

Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова. Програмата се финансира чрез 1 млрд. лв., които бяха изтеглени като заем чрез Българската банка за развитие. Програмата е част от националната стратегия за обновяване на жилищния фонд у нас. Целта е до 2020 г. да са санирани поне 40% от всички 700 000 панелки у нас. Обновяването на един блок ще отнеме между 3 и 5 месеца. Според експерти в Министерството на регионалното развитие, което координира програмата, българите вече са много добре запознати с условията за кандидатстване. В програмата сега могат да участват собственици на жилища в панелни и ЕПК сгради с над 36 апартамента. Над 1,1 милиона домакинства у нас отговарят на това условие. Повечето общини вече са публикували на интернет страниците си и кои сгради са допустими да участват в програмата и да получат безплатното финансиране. Като задължително условие е всички съседи да са съгласни с обновяването и да осигурят достъп до домовете си през тези от три до пет месеца, които ще са нужни на строителите да обновят сградите. Според изчисленията данъкът и такса смет след обновяването ще се вдигнат средно между 2 и 5 лева. След санирането собствениците трябва да подадат допълнителни декларации в службите за местни данъци и такси към общините, за да обявят направените подобрения. На тази база ще бъде променена и новата данъчна оценка на имотите. В случай, че върху сградата са поставени антени на мобилни оператори или реклами, те ще се преместват за сметка на рекламодателите. Собствениците пък ще имат последната дума за материалите за саниране. Премахването на съществуващата топлоизолация и монтираната вече дограма ще се случва само с изричното съгласие на собственика, обясни зам.-строителният министър Николай Нанков. Той за пореден път увери собствениците, които участват в програмата, че няма никакъв риск да загубят дома си, регистрирайки сдружения на етажната собственост.

Дават хляб на 2500 фирми

Хляб за близо 2500 малки и средни фирми ще осигури Националната програма за енергийна ефективност. Така ще се осигури заетост на най-пострадалите от кризата компании в строителния бранш. Предстои общините да обявят търговете за изпълнители. Всяка фирма ще може да санира един блок, така че да се осигури работа за максимално много фирми от сектора. От строителната камара са предложили на регионалния министър Лиляна Павлова да се въвеждат типови документи при провеждането на обществените поръчки. А изборът на изпълнителите да е по критерия най-ниска цена. Министър Павлова е приела предложението и е заявила, че очаква да й бъдат предоставени документите. Строителите настояват общините да направят конструктивните и енергийните обследвания на сградите и едва след това да възложат инженеринга на компаниите. Освен мерки за енергийна ефективност като подмяна на дограми и поставяне на изолации, програмата ще даде възможност на собствениците на топлофицираните жилища да сменят вертикалните щрангове с хоризонтални. Така ще може да се постигне по-справедливо индивидуално отчитане на абонатите.

Враца първа поиска финансова помощ

Сдружение от Враца първо внесе в Българска банка за развитие искане за отпускане на финансова помощ по националната програма за енергийна ефективност на жилищните сгради, каза за "Стандарт" кметът на града под Околчица инж. Николай Иванов. Документите са проверени и са редовни. Предстои подписване на тристранен договор между банката, общината и областния управител, с което ще се осигури финансирането. Когато това стане, общината ще обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който да направи обследване на сградата и да изработи технически проект за санирането. След неговото одобрение предстои подписване на анекс към предварителния договор, в който вече се посочват конкретните параметри на финансирането в зависимост от техническото състояние на блока. Сдружението пионер е създадено от живеещите в блок 1 на жилищния комплекс "Младост". В него са се включили 84 собственици на апартаменти, разпределени в трите входа на блока.

Още едно сдружение подготвя внасяне на документи с искане в банката. То е на живеещи в жилищния квартал "Дъбника".

Благоевград подписа с 10 сгради

Община Благоевград е започнала разяснителната кампания за Националната програма за саниране още през декември. Резултатите вече са факт. Кметът Атанас Камбитов, областният управител Бисер Михайлов и Българската банка за развитие вече подписаха тристранно споразумение за 10 сгради. Предстои стартиране на процедура за обществена поръчка. В близките 10 дни се очаква да бъде сключено ново споразумение с още 50 договора, а до месец - още 30. Целта на общината е да се осигури саниране за 100 блока с по 70-80 апартамента, обясни Камбитов. Ако постигнем целта си, ще санираме 70-75% от всички такива жилища в общината, обясни кметът на Благоевград. Така между 30 000 и 40 000 души ще се възползват от тази програма. За всеки един блок поръчката ще се печели от отделна фирма. При средна цена от 500 000 - 600 000 лева за саниране сметката сочи, че при 100 блока инвестицията ще е към 50-60 млн. лв., допълни Камбитов. И добави, че очаква изпълнението на първите три блока в града да стартира през юни.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.