iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Аутисти започват работа в IT фирми

Аутисти започват работа в IT фирми 12_1419259159

Български IТ компании борят предразсъдъците, като наемат аутисти на работа. През обучение са преминали общо 40 души с аутизъм и някои вече са взети на работа в IТ фирми, където трудът и способностите им са ценени, а самите те придобиват увереност и по-голяма самостоятелност.

Това обясни Ани Андонова, която ръководи Център за социална интеграция и рехабилитация на лица с проблеми от аутистичния спектър. Благородното начинание започнало, когато тя се свързала с Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), за да търси вариант за съвместна работа.

Впоследствие три компании я потърсили и поискали да работят с лица, ползващи услугите на центъра. В рамките на общ проект 8 души с аутизъм са преминали успешно стаж в трите компании, от които трима са останали да работят на постоянен трудов договор под ръководството на специално обучени ментори.

От фирмите споделят, че след наемането на аутистите работният климат се е подобрил. В момента те обучават и деца с проблеми от аутистичния спектър, които след години да започнат работа при тях. В същото време държавата по никакъв начин не подкрепя тези инициативи, тъй като фирмите не ползват никакви данъчни облекчения или други облаги.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.