iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Бензинът у нас може да падне

Бензинът у нас може да падне 12_1418211728

Ако цените на суровия петрол продължат да падат до 60-62 долара за барел, бензинът у нас може да поевтинее до 2,10-2,15 лева за литър, а дизелът да се продава за 2,15-2,20 лв./л.

Това прогнозира Светослав Бенчев, главен юрист на Българската петролна и газова асоциация пред БТА. Експертът обаче очаква цените на суровия петрол да се запазят на сегашните или много близки до настоящите нива. Търгуване на стойности под 60 долара за барел ще бъде неизгодно за абсолютно всички участници на пазара, категоричен е той. По-ниска цена прави добива на шистов петрол нерентабилен, поставя под въпрос инвестициите в конвенционалния добив, а и заплашва бюджетите на страните производителки. От друга страна, няма фактори - икономически и други, които да предполагат сериозно повишаване на цените.

От юни до момента цените са спаднали с 15-18 процента в зависимост от видовете горива. При пропан-бутана разликата между летните цени и сегашните е понижение с 18-19 на сто. При дизела поевтиняването е с 16-17 на сто, а при бензина - с 15-16 на сто. Важно е да бъде отбелязан и фактът, че цените на горивата у нас зависят и от курса на долара, чиято стойност е нараснала с 15 на сто от юни до днес. Това компенсира до известна степен сриващия се курс на суровия петрол.

В цената на горивата у нас стойността на нефта заема около 40 на сто, на ДДС и акцизи се падат 41 на сто, а 11% са експлоатационни разходи. Други по-малки пера са нефтопреработката - около 5 на сто, и добавяният биокомпонент.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

16-Януари-2017

18-Януари-2016

17-Януари-2016

17-Януари-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.

ipernik com