iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Безработицата след младите е намаляла

Безработицата след младите е намаляла 07_1438248995

Безработицата сред младите хора до 29 г. е била 17.7% през м.г., което е с 4.1 п.п. по-ниско спрямо 2013 г. Това отчита годишният доклад за младежта за 2014 г., приет вчера от кабинета.

Докладът измерва напредъка на заложените цели в националната стратегия за младежта до 2020 г., като отчита освен безработицата и напусналите образователната система, намирането на работа и реализацията.

Положителна тенденция е отчетена и по отношение на спортуването при младите хора. Над 25% от младите спортуват, като половината от тях са на възраст от 15 до 19 г. В сравнение с учебната 2012/2013 г. се отчита и 5% увеличение на паралелките с изучаване на спорт. 60 на сто от младежите пък са на мнение, че около дома им има достатъчно спортни съоръжения.

Младите обаче не се интересуват от политика и няма да бъдат много активни на предстоящите местни избори. Според доклада едва 28 на сто от тях ще гласуват на кметските избори. Само 2% от младите хора членуват в младежка организация или синдикат. Също толкова са част от политическа партия, а малко над 1% участват в други неполитически организации.

ОПАСНО

Докладът отчита и голямо недоверие в държавната и общинската администрация и антидемократични настроения сред българската младеж. "Това дефинира необходимостта отговорните институции да предприемат структурирани и целенасочени действия за ефективното включване на младите хора в процеса на вземане на решения и повишаване на доверието им в институциите", се посочва в отчета.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.