iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Безработните имат по-голям шанс да почнат работа

Безработните имат по-голям шанс да почнат работа 03_1459141661

Обявиха ОП "Развитие на човешките ресурси", която е с общ бюджет от 2,136 млрд. лв. Най-голям дял сред тях има финансирането за мерки на пазара на труда - за заетост по оперативната програма на ЕС са предвидени 1,266 млрд. лв. Социалното включване на уязвими групи от граждани ще бъде подпомогнато с 658 млн. лв. А 86 млн. лв. са планирани за подкрепа на мерки за институциите в сферите на условията на труд, социалното включване и равните възможности.

Безвъзмездна помощ в размер на 8,1 млн. лв. за разкриване на нови работни места е на разположение на бизнеса от 25 февруари, съобщиха от Агенцията по заетостта (АЗ). С приоритет ще бъдат одобрявани проекти за наемане на безработни с ниско образование, в предпенсионна възраст или хора, които са без работа повече от година. Средствата са част от схемата "Обучения и заетост" по ОП "Развитие на човешките ресурси 2015-2020", чийто общ бюджет е 81 млн. лв. С тях се покриват разходите на работодатели за 12 месечни заплати на новоназначените заедно с осигуровките. Достъпът до останалата част от средствата по схемата ще е възможен по-късно през годината, след приемането на промени в системата за ваучерно обучение, обясниха от АЗ. Тогава се предвижда безработните, включени в тази програма, първо да преминават курсове за квалификация и след това да бъдат наемани. Общо 7400 безработни е планирано да получат квалификация и работа по тази схема до 2020 г.

Подобна процедура, но за безработни младежи, стартира в началото на годината Агенцията по заетостта. Бюджетът на "Обучения и заетост за младите хора" е 115 млн. лв. Те са разчетени да осигурят заетост на 23 000 българи на възраст до 29 г., които преди това да получат обучение по професия или други умения, посочени от работодателя. Първата фаза на набиране на заявки на бизнеса за наемане на безработни младежи е за сумата от 30 млн. лв.

През 2015 г. стартира и операция "Ново работно място", която се радва на изключителен интерес сред работодателите. Поради тази причина бюджетът й беше увеличен от 40 млн. на 100 млн. лв. Интересът е голям, защото по операцията работодателите получават субсидия не само за финансиране на обучение и за последващото наемане на безработните, но и за закупуване на оборудване, обзавеждане, ремонт на помещенията, в които ще бъдат разкрити новите работни места. И по тази операция е даден приоритет на безработните с ниска степен на образование, продължително безработните, неактивните, както и безработни хора с увреждания или в предпенсионна възраст. Разчетено е по операцията да бъдат включени 7500 души.

Съвсем скоро ще стартира операция "Добри и безопасни условия на труд", по която се осигурява безвъзмездна помощ за подобряване на работната среда, организацията на труд и управлението на човешките ресурси в предприятията. Работодателите може да кандидатстват и за субсидии за осигуряване на транспорт на служителите, когато живеят извън населеното място по месторабота. По схемата ще се финансират и проекти, с които се въвеждат гъвкави форми на заетост с цел по-добро съчетаване на професионалния и личния живот, а така също и за по-дълъг престой на пазара на труда на по-възрастните хора. По операцията с бюджет 80 млн. лв. ще бъдат финансирани проекти на работодатели в размер от 50 000 до 391 166 лв.

Тази година ще стартира и операция "Обучение на възрастни, преминали курсове за ограмотяване", в която ще може да се включат и младежи от 16 до 29 г. За работодатели, наели тези безработни, е предвидена помощ от 10 млн. лв. Схемата ще се осъществява паралелно с финансиране по новата ОП "Наука за интелигентен растеж", като се очаква ограмотяване на 6600 безработни, от които поне 4225 да завършат курсове за придобиване на професионална квалификация.

Купуваме ваучери за услуги по домовете

Тази година предстои да бъде стартирана операцията "Предоставяне на услуги в дома чрез ваучери" с бюджет 5 млн. лв. Тази схема ще е пилотна за въвеждането на почасови услуги по домовете срещу закупени от потребителите ваучери. Ваучерът е ценна книга, която ще се издава както на хартия, така и електронно. За предоставянето на услуги по домовете ще бъдат наемани безработни хора, регистрирани в бюрата по труда. Закупилите ваучери ще имат право на свободен избор на доставчик на съответната услуга, който ще може да изберат от специален регистър на фирмите, които предоставят услуги срещу ваучери.

Предстои да стартира и процедурата "Обучения на заети лица", по която ще се отпуска финансиране за развитие на човешкия капитал в предприятията. Бюджетът е 50 млн. лв., като минималният размер на безвъзмездната помощ за даден проект е 15 000 лв., а максималният - 391 166 лв. В рамките на операцията ще се предоставят обучения за заетите лица, работещи в микро, малки, средни и големи предприятия.

Друга планирана операция е "Активно включване" с бюджет 20 млн. лв., насочена към включване в пазара на труда на неактивните лица, които изобщо не търсят работа, хора с увреждания и техните семейства, както и родители на деца с увреждания.

Предстои да бъде обявена операция "Развитие на социалното предприемачество" с бюджет 15 млн. лв. С нея ще се предостави подкрепа за дейността на социалните предприятия и кооперациите на хората с увреждания с цел осигуряване на заетост. Ще се финансират обученията и квалификацията за хората, за които се осигурява заетост, закупуването на оборудване и адаптирането на работните места. По схемата може да кандидатстват социални предприятия, работодатели, общини, неправителствени организации, доставчици на социални услуги. Минималният размер на проектите е 50 000 лв., а максималният - 391 166 лв.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.