iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бизнес климатът се подобрява през януари

Бизнес климатът се подобрява през януари 01_1454073770

През януари бизнес климатът се подобрява в резултат на по-оптимистичните оценки на мениджърите в строителството и услугите, като освен това за първи път от години насам в търговията на дребно анкетата на НСИ отчита засилване на негативното влияние на факторите "конкуренция" и "недостатъчно търсене", които изместват на трето място затрудненията на фирмите, свързани с несигурната икономическа среда. В останалите сектори несигурната икономическа среда отново се посочва от мениджърите като основен проблем. Но явно в търговията на дребно вече конкуренцията излиза на преден план, което говори за добре развит и динамичен пазар.

Бизнес климатът в строителството се подобрява, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на предприемачите за състоянието на фирмите и за строителната активност. Производственият график е осигурен с договори за 5,3 месеца напред. По-оптимистични са и очакванията на мениджърите за нови поръчки. В услугите също се подобряват очакванията на мениджърите.

Бизнес климатът в промишлеността се запазва на нивото от предходния месец. Производствената активност е леко намалена, а и очакванията на мениджърите за следващите три месеца са по-умерени. Средното натоварване на мощностите е 75,2%. В търговията на дребно бизнес климатът се влошава в резултат на по-резервираните прогнози на мениджърите за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите месеци. Общото между мениджърите от всички сектори, е че не очакват повишаване на цените.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.