iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Бизнесът иска дялове от държавните предприятия

Искат бюджетният дефицит да се запълни ударно с приватизация на дялове от осемте най-апетитни държавни компании. Сред тях са АЕЦ „Козлодуй”, Българска банка за развитие, летище „София” и АДИС, пише „Преса”.

Вестникът се позовава на писмо на работодателски организации, частни пенсионни фондове и представители на инвестиционната общност до премиера Бойко Борисов. По груба оценка най-много пари държавата би взела от 25% на енергийния холдинг – над 800 милиона лева.

За продажба на дялове от тези все още държавни дружества се говори от години, даже за някои от тях имаше и стартирана процедура, но така и не се стигна до реализация. Сега идеята е на фондовата борса да излязат минотарни пакети от държавните дружества- между 20-25% от капитала им.

Посочените в писмото дружества са АЕЦ „Козлодуй”, „Булгартрансгаз”, „Енергиен и системен оператор”, ТЕЦ „Марица –Изток 2”, Българска банка за развитие, летище „София” и Агенцията за дипломатически имоти в страната.

Сметки на бизнеса показвали ,че от продажбата на тези пакети държавата ще вземе около 2.5 милиарда лева, които сега стоят в банки, пенсионни фондове и застрахователни дружества.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

22-Март-2017

22-Март-2016

23-Март-2015

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.