iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бизнесът не иска данък чипс

Бизнесът не иска данък чипс 10_1445765922

Против въвеждането на данък "обществено здраве", известен и като данък "чипс", се обяви бизнесът, като причината е, че с него се налагат "чудовищни наказателни мерки".

"Данъкът ще доведе до ограбване на българина чрез драстично вдигане на цените, без да има здравен резултат". Това се казва в позиция на Съюза по хранителна промишленост, Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, Националния браншови съюз на хлебопроизводители и сладкари, Асоциацията на месопреработвателите, Сдружението на производителите на растителни масла, Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и Съюза на производителите на захар и захарни продукти.

Бизнесът смята, че усилията трябва да бъдат фокусирани върху подкрепата на активен начин на живот, масовия спорт и информираността за балансираното хранене. Според тях мярката няма да доведе до повишаване на приходите в бюджета. Вместо това пазарът ще бъде залят с нерегламентиран внос с ниско качество и без ясен произход и увеличаване дела на "сивата икономика". Бизнесът прогнозира фалит на малки и средни предприятия и съкращаване на 4000 работни места. Има риск от глоби за дискриминация и непозволена държавна помощ, защото ако бъде приет данъкът, засегнатите ще потърсят правата си пред европейски институции.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.